Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca (DOKAP) desteklenecek 5 tarım projesi için protokol imza töreni düzenlendi.
Valilik Makamında gerçekleştirilen protokol imza törenine, Vali Tuncay Sonel, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ve DOKAP yetkilileri katıldı.
Vali Sonel; “Desteklenecek Projeler, Yöre Çiftçimize ve Ülke Ekonomisine Katkı Sağlayacaktır”
2021 ve 2022 yıllarında uygulanacak 5 tarım projesinin protokol imza töreninde bir konuşma yapan Vali Tuncay Sonel, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan projelerinin toplam maliyetlerinin yaklaşık 8 Milyon TL olduğunu belirterek, projelerin Ordu'muza hayırlı olmasını diledi.
Ordu'da, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle birçok yatırımın gerçekleştiğine dikkat çeken Vali Tuncay Sonel, DOKAP tarafından kabul edilen ve destelenecek projelerin, yöre çiftçisine ve ülke ekonomisine katkı sunacağını ifade etti.
Vali Sonel, projeler kapsamında siyez buğdayı, çilek, fasulye, arıcılık, yumurta tavukçuluğu, seracılık ve koyunculukla ilgili çalışmaların yürütüleceğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: “DOKAP’ımız çok önemli bir kuruluşumuz ve başında da çok değerli dostumuz Hakan Gültekin başkanımız var. DOKAP tarafından 5 proje Ordu’muza ayrılmış durumda bu yıl için. Toplam tutarı 8 milyona yakın. Allah razı olsun emeği geçenlerden. Bu projelerin hazırlanmasında değerli Tarım ve Orman İl Müdürümüz ve ekibi var. Arkadaşlarımız hakikaten başarılı çalışmalar yapıyorlar. Birlik ve beraberlikle inşallah yöre çiftçimize hayırlar ve bereketler getirir. Yöre insanımız merak edebilir, içerisinde siyez buğdayı, çilek, fasulye, arıcılık, yumurta tavukçuluğu, seracılık ve koyunculukla ilgili hakikaten yöremize ve çiftçimize, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak projeler var. Biz kocaman bir aileyiz. Hem Valiliğimiz, hem Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, 19 ilçemizle birlikte güzel projeler çıkıyor. Hakan başkanımıza ve tüm heyetine teşekkür ediyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza da ayrıca şükranlarımızı sunuyoruz. Allah hayırlı, uğurlu ve bereketli eylesin.”
DOKAP Başkanı Gültekin; “Tarım Projelerinin Hazırlanmasında ve Uygulanmasında Ordu Çok Başarılı”
DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ise, DOKAP’ın bölgenin kalkınmasına öncelik veren, istihdam ve üretim odaklı bir kurum olduklarını belirterek, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hazırlanan ve sahada uygulanacak olan projelerin Ordu'ya önemli yansımalarının yanı sıra katma değer oluşturacağını ifade etti.
Gültekin, projenin hazırlanmasında emeği geçen Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ve ekibine teşekkür ederek, “Bugün, Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi olarak, Valiliğimiz bünyesinde olan Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün DOKAP’tan geçen 5 projesi ile ilgili imza törenindeyiz. Bu doğrultuda Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün bize sunmuş olduğu 5 projesi geçti. Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü, en iyi çalışan müdürlüğümüzdür. Başta Sayın Valim olmak üzere değerli müdürüme ve ekibine çok teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlı hizmetlere, güzel ve verimli hizmetlere dönüşecektir. İnşallah 2022 yılında belki de bunlardan çok daha farklı, çok daha üzerinde bütçe almakla ilgili önemli çalışmalar yürütüyorlar, bizlere sunacaklar bu projeleri. 2022 yılı için daha fazla bütçe kullanılması ile ilgili biz de gerekli adımları atacağız ve illerimize, özellikle Ordu özelinde biz bu projeleri de uygulayacağız ve sahadaki yansımaları herkesi memnun edecek düzeye gelecektir diye düşünüyorum. Ben herkese teşekkür ediyorum. Özellikle el ele verildiğinde, birlikte yürütüldüğünde sonuç itibariyle 5 projeyi DOKAP’tan geçirilmiş oldu. İnşallah sonuçlarıyla birlikte çok iyi olur. Özellikle yumurta tavukçuluğu ile ilgili Ordu artık Uzakdoğu’ya yumurta ihraç eden konuma geldi. Serbest sistem yumurta tavukçuluğu diyoruz biz buna. Hem tavukçular birliğimiz, hem de ilçelerdeki üreticilerimiz bütün ürünlerini ihraç ediyorlar” diye konuştu.
“450 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanter Çalışmasını Yaptık”
DOKAP Başkanı Hakan Gültekin konuşmasının devamında, 2015 yılından bu yana 9 ilde yürütülen tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili çalışmalara da değindi.
Gültekin, bölgede 450 tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili envanter çalışmasını yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “40 bitki ile ilgili hedef koyduk, 9 ilde 17 bitki ile ilgili de sonuçları itibariyle önemli çalışmalar yürütüldü. Bu doğrultuda bugün elimizde limon melisa çayı ve kekik çayımızla ilgili organik üretim tarlalarında verim alınanlar kutulara girdi. Biz ülke olarak 1 milyar dolara yakın ülke ihracatımız, 5 milyar dolara yakın ithalatımız olan ürünlerle ilgili bölgemizde artık hem iç piyasaya, hem dış piyasaya konu olabilecek bir sürece geldik. Bu doğrultuda hem Doğu Karadeniz Kalkınma İdaremiz, hem illerimizde Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, ben Kemal beye buradan teşekkür ediyorum. Sahadaki yaptığımız çalışmalar, şu anda verimi alınan ürünlerdir. Hatta bu bölgelerde artık ihracata konu olan ürünlerimiz de oldu. Sarı kantaron artık ihraç edilen ürün konumundadır. Ben uzaktan, yakından katkıları olan herkese teşekkür ediyorum. Stratejik ürünlerimizle ilgili özellikle gıda, tıp, boya, kozmetik sanayinde gibi çok stratejik bileşenlerinin tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edildiğini hepimiz bilmekteyiz. Ama dışarıya verdiğimiz rakamları inşallah önümüzdeki süreçte, bu rakamlar verilmeyecek ve biz üreticilerimizin altlığını, eğitimlerini ve saha çalışmalarını bir noktaya getirdik ve bundan sonra da bu çalışmaların bizler tarafından, sayın valim tarafından, müdürlerin ve bizim ekip tarafından takip edilirse inşallah ticarete konu olacak seviyeye geldi, ben katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum.”
İmzalanan protokolle, İl Tarım ve orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve toplam proje bedeli yaklaşık 8 Milyon TL olan “Ordu ili Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi”, “Balda Kalitenin Arttırılması ve Marka Değerin Oluşturulması Projesi”, “Yumurta Tavukçuluğunda Organik Üretimin Yaygınlaştırılması Projesi”, “DOKAP Bölgesi Fındık Altı Yumurta Tavukçuluğu Projesi ve Koyunculuk Altyapısının Geliştirilmesi Projesi”, DOKAP tarafından desteklenecek.