BAŞKAN GÜLER, ALTINORDU-KİRAZLİMANI MAHALLESİ’NDEKİ YÜKSEK ÖLÇEKLİ BİNANIN YIKILMASINI DEĞERLENDİRDİ:

“EĞER BİZ ONU YIKMASAYDIK O TAMAMEN BİR CİNAYETİN BAŞLANGICI OLACAKTI VE HERKES BUNU EMSAL ALACAKTI. SAHİLDEKİ TÜM BİNALARIN YÜKSEKLİKLERİ BU ŞEKİLDE DEVAM EDECEKTİ VE ORDU HAPİS OLMUŞ OLACAKTI. BÜTÜN SAHİL KALE DUVARI GİBİ OLACAKTI. DOLAYISIYLA BİZ HEM BU DURUMU ÖNLEDİK HEM DE HALKIN DENİZİ KULLANMASINI SAĞLADIK”

İTÜ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ PROF. DR. ŞEVKİYE ŞENCE TÜRK:

“ORDU’DA 1960’LARIN SONUNDAN İTİBAREN KIYIDA GELİŞEN SIRA BUGÜN BİLE DÜZELTİLEMİYOR. KİRAZLİMANI’NDAKİ BİNALARIN YIKIMININ ÖNEMİ ŞİMDİ ANLAŞILMAYABİLİR AMA GELECEKTE DAHA İYİ ANLAŞILACAK”

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Mekansal Stratejik Planlamaların Ordu İli ve Şehircilik Üzerine Etkileri" konulu konferansta Altınordu ilçesi Kirazlimanı Mahallesi sahilindeki yüksek ölçekli 3 blokun yıkılması ile ilgili konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Eğer biz onu yıkmasaydık o tamamen bir cinayetin başlangıcı olacaktı ve herkes bunu emsal alacaktı. Sahildeki tüm binaların yükseklikleri bu şekilde devam edecekti ve Ordu hapis olmuş olacaktı. Bütün sahil kale duvarı gibi olacaktı. Dolayısıyla biz hem bu durumu önledik hem de halkın denizi kullanmasını sağladık” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk’ün konuşmacı olarak katıldığı "Mekansal Stratejik Planlamaların Ordu İli ve Şehircilik Üzerine Etkileri" konulu konferans düzenlendi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi DAVET Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Genel Sekreter Coşkun Alp, ilçe belediye başkanları, daire başkanları, şube müdürleri ve çok sayıda personel katıldı.

Konferansta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırlamakta olduğu mekansal stratejik planlamaların uzun vadede Ordu’ya etkileri, yapılması gerekenler, çizilecek yol haritaları, iklim değişikliği, kuraklık ve modern şehircilik alanında birçok konu da Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk tarafından katılımcılara bilgiler verildi.

PROF DR. ŞEVKİYE ŞENCE TÜRK, İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Sunumunda mekânsal stratejik planlamaların önemine vurgu yapan Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk, çok yönlü çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi.

Yapılan uzan vadeli planlamalarda iklim değişikliklerine dikkat çeken ve yaşanabilecek bu değişikliklerin Ordu üzerindeki etkilerine değinen Türk, “50 yıllık planlamada Ordu’yu ve Karadeniz’i etkileyecek en önemli data iklim değişikliği. Meteoroloji verilene göre 2016 ve 2040 yılları arasında Karadeniz, buna Ordu’da dahil sıcaklık 1 ila 2 santigrat değişiyor. Buna nemi ve yoğunluğu kattığınız zaman bu 5 santigrata çıkıyor, bu tehlikeli bir durum. Öte yandan bir tehlikeli durumda yağışların fark etmesi. Meteoroloji verilerine göre 2016-2040 yılları arasında yağışlarda yüzde 30-40 dolaylarında artışlar, yaz mevsimlerinde yağışların yüzde 20 azalması ve bazı yerlerde yüzde 70 azalması gözüküyor. Karşımıza çıkan tablo şu; hava sıcaklığı artıyor ve korkunç derecede sel tehdidine maruz kalınıyor. Bu çok önemli çünkü Ordu’nun birçok şeyini değiştiriyor” dedi.

“FINDIK ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR”

İklim değişikliği durumunda fındık üretimi başta olmak üzere balıkçılık, bal üretimi ve limanların olumsuz etkileneceğinin altını çizen Türk, “İklim değişikliğinden hangi sektörler etkilenecek, en başta tarım sektörü. Bu durum Ordu’yu neden bu kadar ilgilendiriyor. Çünkü Ordu’nun ana geçim kaynağı fındık. Fındık 10 santigrat ve 31 santigrat arasında derecede üretilen bir ürün. Eğer 10 santigratın altına düşerse veya sıcaklık 30 santigratın üstüne çıkarsa ürün üretilemiyor. Bahsettiğimiz bu 5 santigratlık artış hava sıcaklığının 35-37 derecelere gelmesi anlamına geliyor ve bu ürün desenini değiştirecek. Ürün desenine tehdit eden bir durum var. Öte yandan balıkçılık sektörü de iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek. Hava sıcaklığının artması demek Karadeniz’de suyun sıcaklığının artması anlamına gelir ve balıkların kuzeye kaçmasına yol açar. Bal üretimi de sıcaklıkların artmasından olumsuz etkilenecek bir diğer sektör. Tarım ve hayvancılıkta önümüzdeki 50 yıllık projeksiyonda iklim değişikliği fındık, bal ve balık üretimini doğrudan etkiliyor. Sel baskınlarının artması ve deniz seviyesindeki azalma ve artmalarda havalimanı, limanlar ve karayollarını doğrudan etkiliyor” şeklinde konuştu.

“2050’DE ORDU SU BAKIMINDAN KENDİNE YETEN BİR DURUMDA OLACAK”

2050 yılında Doğu Karadeniz’in ve Ordu’nun su bakımından kendine yeten bir durumda olacağını aktaran ancak bu durumun göçlere yol açabileceğini belirten Türk, “2050 yılında Doğu Karadeniz su bakımından kendine yeten bir durumda olacak. Bu göçe ortaya çıkartır. Bu sebeple su ve suyun planlanması çok önemli. Şimdiden suyu yönetmek önem arz ediyor. Bu gelecek için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk sunumunda ayrıca şehir planlamaları ve imar uygulamaları konularında yurt içi ve yurt dışından örneklerle katılımcılara önemli bilgiler vererek sunumunu tamamladı.

BAŞKAN GÜLER: “GÖMLEK YANLIŞ İLİKLENMİŞTİ, DÜZELTTİK”

Programda konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, verdiği önemli bilgiler dolayısıyla Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk’e teşekkürlerini iletti.

Planlamaların bütünsel yapılması için tarım, alt yapı, imar ve birçok alanda çalıştıklarını ifade eden ve bu konuda Altınordu ilçesi Kirazlimanı Mahallesi sahilindeki yüksek ölçekli 3 blok bina hakkında emsal niteliğinde bir karar aldıklarını vurgulayan Başkan Güler, “Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk’e verdiği bilgiler dolayısıyla çok teşekkür ediyorum. İklim değişiklikleri ile hava sıcaklıklarında beklenen artışlara hazır olmamız gerekiyor. Yaşanacak bu değişiklikler tarım ürünlerini ve yaşam şekillerini etkileyecek. Göç ve alt yapıda bu durumun bir parçası olacak. Bahsedilen planın bütünsel olması açısından önemli kararlar alıyoruz. Bu kapsamda şu an imar planını Altınordu’da tekrar ele alıyoruz. Burada en önemli işi bir gömleğin yanlış düğmelenmesi gibi, biz sahildeki 3 blokun yıkılması kararını aldık. Eğer biz onu yıkmasaydık o tamamen bir cinayetin başlangıcı olacaktı ve herkes bunu emsal alacaktı. Sahildeki tüm binaların yükseklikleri bu şekilde devam edecekti ve Ordu hapis olmuş olacaktı. Bütün sahil kale duvarı gibi olacaktı. Dolayısıyla biz hem bu durumu önledik hem de halkın denizi kullanmasını sağladık” açıklamasında bulundu.

TÜRK: “KİRAZLİMANI’NDA ALINAN KARAR ÇOK ÖNEMLİ”

Başkan Güler’in Altınordu ilçesi Kirazlimanı Mahallesi sahilindeki yüksek ölçekli 3 blokun yıkılması kararını değerlendiren Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk, alınan kararın son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Geçmişte alınan kararların yıllar geçmesine rağmen düzeltilemediğine dikkat çeken Türk, şöyle konuştu:

“1960’larda verilen karar 2020’lerde olmamıza rağmen hala düzeltilemedi. Planlama işte böyle bir şey. Bir karar veriyorsunuz ama o kararı düzeltmek, geriye çevirmek çok zor. Bu anlamda Kirazlimanı Mahallesi’ndeki yüksek ölçekli 3 blokun bulunduğu alanda alınan karar çok önemli. Şu an için anlaşılamayabilir ama gerçekten çok önemli bir karar. Ordu’da 1960’ların sonundan itibaren kıyıda gelişen sıra bugün bile düzeltilemiyor. Havanın kente girmesi, kliması, değişmesi her şeyi etkileyen bir durum. Dolayısıyla alınan her kararın üzerine düşünülerek verilmesi gerekiyor.”

Düzenlenen konferans soru-cevap kısmının ardından Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in, Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk’e çiçek ve hediye takdim etmesi ile sona erdi.