“TÜRKİYE’DE TARIM PROJELERİ ALANINDA BİRİNCİ SIRADAYIZ”
“UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI TARIM VE GIDA ALANINDAKİ ÇALIŞMALARIMIZIN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ”
“HAYVAN OSB İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”
“ORDU TEKNOLOJİ ÜSSÜ HALENİ GELİYOR”
“RÜZGÂR SANTRALLERİ VE İÇME SUYU TESİSİ İÇİN İHALEYE ÇIKIYORUZ. TÜM YATIRIMCILARI BU İHALELERE DAVET EDİYORUM”
Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi, Mart Ayı Olağan Toplantısı gerçekleştirildi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler Başkanlığı’nda Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Güler, gündeme ilişkin açıklamalar ve yapılan çalışmalarla ilgili meclis üyelerine bilgiler verdi.
BAŞKAN GÜLER: “BİLSEM’Lİ GENÇLER GURURUMUZ OLDULAR”
Başkan Güler konuşmasına Ordu Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin Kanada’da elde ettikleri başarıyı tebrik ederek başladı. Alınan başarı dolayısıyla gururlandıklarını dile getiren Başkan Güler, “Bilim Sanat Merkezimiz Kanada’da Türkiye’yi temsil etti ve dünya şampiyonasında birincilik elde etti. 15 gencimizin robotik alanda elde ettiği bu başarısını sizinle paylaşmak istiyorum. İstiklal Marşı’mızı kürsüye çıkarak okuttular ve bayrağımızı dalgalandırdılar. Türkiye’yi Ordu temsil ediyor. Bu son derece gurur verici bir gelişme. Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde kendilerine destek olduk. Bunda hepinizin katkısı var sizlere de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
“TÜRKİYE’DE TARIM PROJELERİ ALANINDA BİRİNCİ SIRADAYIZ”
Ordu’nun tarımda ivme kazandığını ve hazırlanan 9 bin 150 tarım projesi ile bu alanda birinci olduğunu aktaran Başkan Güler, şunları kaydetti:
“Türkiye’de tarımla ilgili projelerde Ordu başvurularını yaptı. 9 bin 150 projeyle 81 il arasında birinci durumdayız. Bizden sonra gelen iki vilayet var. Şanlıurfa ve Diyarbakır da bizi takip eden iller oldu. Bizler onların toplamından daha fazla proje ile başvuruda bulunduk. Bu da ilimizin tarım ve hayvancılıktaki hassasiyetini, farkındalığını ortaya koyan bir yaklaşım. Onun içinde sizlere, Tarım İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Bir bütün halinde hareket ediyoruz. Tarım ve hayvancılıkta yaptığımız çalışmaların aynı zamanda mayasının tuttuğunu gösteriyor. İHA diye bahsettiğimiz insansız hava araçlarında ZİHA olarak kullanılan zirai insansız hava araçlarında da TÜBİTAK’tan proje kazandık. Orada da yine Ordu Büyükşehir’in Tarım Dairesi ve ORTAR ile birlikte İzmirli bir mühendislik firmasıyla ortak çalışma yapacağız. Burada da akıllı bir sistem geliştiriliyor, ilaçlamayı onunla yapacağız. Bunun İHA’lardan biraz daha farkı kendi kendine hareket etmesi. İlacı az ya da çok sıkması, belirli meyillere göre pozisyon alması gibi.”
“ORDU TEKNOLOJİ ÜSSÜ HALİNE GELİYOR”
Ordu’nun bir teknoloji üssü olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini dile getiren Başkan Güler, ORYAZ’ın önemli işlere imza attığını belirtti. Başkan Güler, konuşmasına şöyle devam etti:
“Yavaş yavaş artık teknoloji üssü olma noktasında da Ordumuz ORYAZ ile birlikte diğer şirketlerimizle birlikte çalışmalarını yapıyor. Farkındalık oluşturmak adına yaptıklarımızı sergi salonumuza koyduk. Teknemizi koyduk bunu inşallah yata çevirme durumumuz var. Daha büyük tekneler yapma durumumuz var. Peşinden de karavan çalışması üzerinde duruyoruz”
“RÜZGÂR SANTRALLERİ VE İÇME SUYU TESİSİ İÇİN İHALEYE ÇIKIYORUZ. TÜM YATIRIMCILARI BU İHALELERE DAVET EDİYORUM”
Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak Ordu’ya değer katacak olan ve alt yapısı hazırlanan projeleri ihaleye çıkaracaklarını aktaran ve yatırımcılara bu konuda çağrıda bulunan Başkan Güler, şöyle konuştu:
“Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz projeleri ihaleye çıkıyoruz. Bunu açık açık herkese söylüyorum. Bu ihalelere herkes müracaat edebilir. Bunlardan bir tanesi rüzgâr santralleri. Akkuş ilçemizde her şeyimiz hazır. Gerekli izinleri aldık. Ruhsatı alındı. Fizibilitesi yapıldı. Müşterisi de hazır. Burada üretilecek olan enerjiyi Büyükşehir Belediyesi olarak biz almaya da talibiz. Müşterisi hazır olan bir işin ihalesine çıkıyoruz. Bu ihale iş adamları başta olmak üzere herkese açık. İlimizden alacak olan kişi, firma olursa hem paramız ilimizde kalır hem de tertemiz bir enerjiye sahip olmuş olacağız. Hele ki şu an gündemde enerji sıkıntısını yaşanılan bu günlerde çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. İkinci ihalemiz de yine herkese açık bir konudur. Mesudiye ilçemizde yine aynı şekilde iznini, ruhsatını ve fizibilitesini yaptığımız bir su var. Bu su şişelenip satılırsa dışarıdan Ordu’ya su sevkiyatı durur, kendi suyumuzu kendimiz üretmiş oluruz. Aynı zamanda ticaret ve istihdamın kapısını da bu vesileyle ilimizde biraz daha genişletmiş oluruz. Bu ihale de herkese açıktır. Bunu açık açık kamuoyu önünde davet ederek duyurmak istiyorum. İl içinde üretimini yapacağımız hiçbir ürünün il dışından gelmemesi için bugün bir ilki yapacağız”
“HAYVAN OSB İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”
Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılıkta söz sahibi olunacak olan Hayvan Organize Sanayisi için çalışma başlattıklarını belirtti.
Bu sanayiye bağlı entegre tesisler kurulacağını ve ayrıca tesislerin hayvanların atıklarından kendi enerjisini de üreteceğini dile getiren Başkan Güler, şu bilgileri verdi:
“Hayvan Organize Sanayi kuruyoruz. Mesudiye ilçemizde organize besi ihtisas hayvancılık bölgesi kuruyoruz. 2 bin 500 dekar alan üzerine kurulacak. İlk olarak bu bölgenin ilk etabı 1500 dekar alan üzerine inşa edeceğiz. Burada 15 bin besi hayvanı ile başlayacağız. Daha sonra bu tesisi 25 bin besi hayvanına çıkartılacak. Bu entegre tesis hayvanların atıklarından kendi enerjisini üretecek. Bu tesis içerisinde hayvan hastanesi, entegre et tesisi, yem fabrikası ki yemi de kendimiz üreteceğiz. Bu tesis içerisinde yaklaşık 1500 kişi çalışacak. Bu proje bizim için çok önemli.”
“TARIM VE HAYVANCILIĞI 19 İLÇEMİZE YAYACAĞIZ”
Ordu’da daha önce yapılan hayvan dağıtımlarına ek olarak bölge yapısına uygun yeni damızlık inekler dağıtacaklarını ve her alanda üretimi geliştireceklerini söyleyen Başkan Güler, şu ifadeler yer verdi:
“Daha önce başladığımız Süt Evler’inde çalışmalar gayet iyi gidiyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak yakın zaman içinde 200 adet jersey inek dağıtımı yapacağız. Bu ırk inekler tam da bölgemize uygun ineklerdir. Şu anda ekiplerimiz bununla ilgili görüşmeleri sürdürüyor. Bunu da daha önce yaptığımız gibi üreticilerimize dağıtacağız. Damızlık olacak bu inekler, üretimi de artıracaktır. Daha önce 4 bin kaz dağıtımı yapmıştık. Bu 4 bin kazdan üretime kazandırdığımız sayı 80 bin oldu. Bu yıl hedefimiz 120 bin. Şu anda Ordu’da üretilen yumurtalar il içinde 700 markette satılıyor. Ayrıca Dubai’ye de ihracat gerçekleştiriyoruz. Daha önce 50 bin yumurta üretimi yapamayan şehrimiz şimdi 35 milyon yumurtayı üretip satışını gerçekleştiriyor. Büyükşehir Belediyesi olarak Fatsa ilçemizde kaz kesim tesisinin ihalesini yaptık. Şimdi de tavuk kesimhanesini oluşturmak için çalışmalara başladık. Bizim fındık bahçelerimiz boş duruyor. Bunu fırsata çevirmek bizim elimizde. Otu ete, eti ota çevirmek bizim elimizde. Onun için bu çalışmaları yapmalıyız. Ordu’da fındık bahçelerinin yüzde 20’sinin otunu kullansak, 60 bin baş hayvan sahibi oluruz. Buna 15 ile 25 bin arasında Mesudiye ilçemize kuracağımız tesisi düşünün. Bugün sizlerden alacağımız onay ile birlikte bu tesisimiz için ilk kazmayı vuracağız. Bu çalışmaları 19 ilçemizin tamamında yapmak için çalışma yapıyoruz”
“UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI TARIM VE GIDA ALANINDAKİ ÇALIŞMALARIMIZIN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ”
Ukrayna-Rusya arasında yaşanan sorunların enerjiye bağlı olduğunun bu durumunda gıda güvenliğini direkt etkilediğine değinen Başkan Güler, 3 yıl önce göreve geldikleri andan itibaren önem verdikleri tarım projelerinin bugün çok daha iyi anlaşıldığını vurguladı.
Başkan Güler, şunları söyledi:
“Ukrayna ile olan bir enerji savaşı ve aynı zamanda da gıda güvenliğini direkt ilgilendiriyor. Çünkü doğalgaz fiyatları arttığı zaman gübre fiyatları da artıyor. Gübre fiyatları da yine aynı şekilde artarsa gıda fiyatları çok daha farklı boyutlara ulaşabilir. Daha önce Bakanlığımız döneminde enerji güvenliğinde yaptığımız gibi gıda güvenliğine de Ordu’dan katkı da bulunmak istiyoruz. 3 sene evvel başladığımız çalışmaların ne kadar isabetli olduğu böylece ortaya çıkıyor. Sizden isteğim dağı, taşı ekelim. Trafikteki refüjlere varıncaya kadar dikeceğiz. Bu çalışmaları mutlaka yapmamız gerekiyor. Tüm çalışmaların fizibilitesini hazırladık. Türkiye’de tek olan tarım dairemiz harıl harıl çalışıyor”
Başkan Güler ayrıca Ordu Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısına katılan Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Yerel Yönetimler Bölümü öğrencilerine de başarı dileğinde bulundu.
54 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLDÜ
Mart Ayı Olağan Toplantısında ihtisas komisyonundan gelen raporlar ve dairelerden gelen tekliflerle toplam 54 gündem maddesi görüşüldü. Bu maddelerden 37’si karara bağlanırken 17 madde ise ilgili komisyona havale edildi.
Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi, mart ayının ikinci birleşim tarihini 14 Mart Pazartesi saat 14.00 olarak belirledi.