Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen ve 6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele Heykeli ile yaklaşık 3 bin parça tarihi eserin bulunduğu Kurul Kalesi'ndeki kazılarda bölgenin antik dönemi gün yüzüne çıkarılıyor.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne aday, tarihe ışık tutan eserlerin çıktığı Kurul Kalesi'ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Başkan Güler, heykellerin yanı sıra demir, seramik, çanak, çömlek, mızrak ve ok ucu, balta, hançer, silah, süs eşyaları, demirci örsü ve küp gibi binlerce eserin gün yüzüne çıkarıldığı Kurul Kalesinin arkeoloji, tarih, kültür ve dağcılık sporu yapmaya elverişli alanlarıyla önemli bir çekim merkezi haline geleceğini söyledi.
“ALANIN ÜZERİNİ KAPATACAĞIZ”
Kurul Kalesi kazı çalışmalarından önemli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını söyleyen Başkan Güler, alanın üzerinin kapatılarak Göbeklitepe gibi muhteşem bir alanın ortaya çıkarılacağını belirtti.
Başkan Güler sözlerini şöyle sürdürdü:
“Harikulade bir yerde bulunuyoruz. Bütün Ordu ayaklarınızın altında kalıyor. Muhteşem bir yer. Demek ki burası bizlerden önce de çok zevkli insanların yaşadığı bir yer olarak ortaya çıkıyor. Kurul kalesi hem bir yerleşim merkezi hem de askerlerin bulunduğu ve aileleri ile yaşadığı bir yer. MÖ 2. Yüzyıla rastlıyor. Buluntulardan bunu anlıyoruz. İmparator Mithridates zamanında kullanılan bir yer. Burada çok önemli eserler bulduk. Kybele heykelini bulduk ve Dionyss ile ilgili heykeller var. Onun dışında küpler ve silah parçaları var. Onlar tabi o dönemin en gelişmiş ürünleri. Bunları bir kazı evinde topluyoruz. Bir kısmı ise İstanbul’da Arkeoloji Müzesinde bulunuyor. Onların aynı zamanda replikaları çıkarılıyor. Bunu hizmetimize sunmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz. Alanın üzerini kapatacağız bununla ilgili bir proje geliştiriyoruz. Tıpkı göbekli tepe gibi burada da muhteşem bir eser ortaya çıkacak.”
“KARADENİZ’DE İLK KEZ SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE YAPILAN KAZI ALANI BURASI”
Başkan Güler, bölgenin her yönüyle önemli bir çekim merkezi haline dönüşeceğini belirtti.
Başkan Güler konuşmasına şöyle devam etti:
Buranın bir başka güzelliği de tespit ettiğimiz çok güzel kayalıklar var. Manzarası ve formasyonuyla birlikte jeolojik yapısıyla çok önemli kayalar var. Bu kayaları da dağcılık sporunda değerlendirmek istiyoruz. Dağcılık sporu yapan insanlar ve gençlerimiz için güzel bir çekim merkezi olacak. İşin hem arkeoloji boyutu var hem spor boyutu var. Kurul kayalıklarıyla aynı zamanda kültür boyutuyla birlikte burası önemli bir kültür ve turizm merkezi haline geliyor. Karadeniz’de ilk kez sistematik bir şekilde yapılan kazı alanı burası. Karadeniz’in tarihi yönü genellikle pek incelenmemişti. Ordu’da hem bu eserleri ortaya çıkararak hem de bulduğumuz diğer eserlerle birlikte yorumlamaya çalışıyoruz. Analizleri yapılıyor. Uluslararası anlamda da bilim adamları tarafından buraya ilgi var. Buranın tarihinin çözülmesi çok önemli. İhmal edilmiş bir bölgeydi o nedenle buraya özel bir önem veriyoruz. Hem kültür hem arkeoloji hem tarih aynı zamanda sporla birlikte turizmin alt ögeleri olarak burası toparlanıyor.”
ÖNEMLİ ESERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI
Yapılan kazılarda en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık ‘Ana Tanrıça Kybele’ heykeli ile ‘Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan’ heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan ‘Riton’ bulundu. 1'inci derece arkeolojik sit alanı olan kaledeki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 3 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları bulundu.