12. Aba Güreşi Dünya Şampiyonası, Deprem Sonrası Moral Temasıyla Hatay’da Gerçekleşti

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminden sonra moral ve motivasyon temasıyla yapılan Geleneksel Aba Güreşi Dünya Şampiyonası’nın 12’ncisi başarı ile tamamlandı.

Hatay‘da, her sene çim olan mersah alanının zarar görmesi nedeniyle Hatay  EXPO Amfi Tiyatro Alanı’ndaki güreş minderlerinde yapılan şampiyonaya 7 ülkeden sporcular katıldı.

Deprem nedeniyle kısıtlı sayıda ülkenin ve sporcunun yer aldığı şampiyonada maçlar beş kategoride yapıldı. Müsabakalara 7 ülkeden 60 sporcu katıldı.

TAKIMLAR VE HAKEMLER KENDİ MASRAFLARINI KENDİLERİ KARŞILADILAR

Hatay Büyükşehir Belediyesi‘nin ev sahipliğinde düzenlenen 12. Aba Güreşi Dünya Şampiyonası’na Hatay halkının ve basının ilgisi yine çok yoğun oldu.

Kuranı Kerim tilavetiyle ve mehter marşıyla başlayan güreşler öncesinde açılış konuşmasını yapan Dünya Aba Güreşi Federasyonu Kurucu Başkanı ve Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek şunları söyledi: ‘Asrın felaketini yaşayan depremde ölenlere rahmet kalanlara sağlık, sıhhat ve sabır diliyorum. Bu şampiyonayı bu yıl da tüm zorluklara rağmen yapmanın mutluluğunu yaşıyorum Bunun için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Savaş’a çok teşekkür ediyorum. Çünkü geleneksel hale gelen bu sporları bu yıl deprem dolayısıyla yapmamayı düşündük ancak Lütfü Bey tüm imkansızlıklara rağmen depremde zarar gören ve bu spora gönül vermiş Hataylıların morale ihtiyacı olduğunu söyledi. Çok da haklıydı. Biz de elimizden geldiği kadar sporcularımızı kısıtlı tutarak yapmaya karar verdik. Moral oldu, etkinlik oldu. Bizim de böyle bir katkımız olsun istedik. Buraya gelen ülkelere, sporcularına hakemlerimize ve basın mensuplarımıza çok teşekkür ediyorum.’

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkanı Lütfü Savaş ise konuşmasında şunları söyledi: ‘Öncelikle depremde kaybettiklerimize rahmet, kalanlara sağlık diliyorum. Deprem sonrası hayatın devam ettiğini, sporun milletleri birleştirmeye de devam edeceğini göstermek amacıyla bu yıl da geleneksel hale gelen sporumuzu aynı heyecanla yapmaya karar verdik. Bu, bizim için, Hatay halkı için Türkiyemiz için çok önemli bir motivasyon şampiyonasıdır.7 ülkeden gelen ve kendi masraflarını karşılayan sporculara, idarecilere, hakemlere ve basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Başarılı, centilmence maçlar diliyorum.’

Aba Güreşi’nin dünyaya tanıtılması için yoğun çaba sarfettiklerini söyleyen Savaş, “Bugün burada 7 ayrı ülkeden en iyi sporcular güreşecekler. Bu güreş 5 bin yıl önce topraklarımızda başlamış ve şu anda federasyonumuza üye 45 ülkede yapılıyor. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şampiyonamız hepimize hayırlı olsun” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, sosyal faaliyetler ve spor etkinlikleriyle insanlara moral olmaya çalıştıklarını söyledi.

Deprem nedeniyle katılım gösteren her ülkenin kendi giderlerini karşıladıklarına vurgu yapan Savaş, az sayıda sporcu da olsa güzel bir şampiyonaya imza attıklarını belirtti.

Hatay’ın normalleşmesi için bu tür organizasyonlara ihtiyacı olduğunun altını çizen Savaş, şöyle devam etti: “Biz istedik ki diğer ülkelerden insanlar gelsinler, şehrimizin ve diğer deprem illerimizin durumlarını görsünler. Biz unutmamak ve başkalarına da unutturmamak için bu şampiyonayı yapıyooruz. Bugün yurt dışından kendi imkanlarıyla gelip, güreşimize, moral ve motivasyonumuza katkı sağlayan bütün spor adamlarımıza ve sporcularımıza, hakemlerimize ve basından arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Depremlerin ardından psikolojik olarak rahatlamaya ihtiyacımız var. İnsanların moral ve motivasyonlarının yükseltmeye ihtiyacımız var. Tüm bunlar içinde Hatay’ı normalleştirmeye gayret ediyoruz. Bu tür spor karşılaşmalarını da özellikle yapmaya çalışıyoruz.”

Müsabakalar sonunda 60 kiloda Gürcistan’dan Marad Gorgadze, 70 kiloda Türkiye’den Fatih Önalan, 80 kiloda Türkiye’den Hasan Kaya, 90 kiloda İran’dan Mustafa Eskandarı, 90 kilo üzerinde ise yine İran’dan Yazdan Hassanpour dünya şampiyonu ve başpehlivan olarak altın madalyanın sahibi oldu.

Dereceye giren sporculara madalya ve ödüllerini Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Güreş Ağası, Prof Dr. İbrahim Öztek verdiler.

DERECEYE GİREN SPORCULAR VE ÜLKELERİ ŞÖYLE:

60 Kg

  1. MARAD GORGADZE GÜRCİSTAN                    2. MEHMET YÜCE     TÜRKİYE
  2. MAHDI GHADIMI            İRAN                          3. SİNAN SARAÇ    TÜRKİYE

 

70 Kg

  1. FATİH ÖNALAN TÜRKİYE                             2. KAZIM SAKARYA              TÜRKİYE
  2. SEMİH İPEK        TÜRKİYE                            3. NAVID MIRZAPOOR              İRAN

 

80 Kg

  1. HASAN KAYA TÜRKİYE                                       2. ULUBEK RAKHMONOV   ÖZBEKİSTAN
  2. MUHAMMET HÜSEYİN  TÜRKİYE                       3. EREKLE ODZELASHVILI  GÜRCİSTAN

 

90 Kg

  1. MOSTAFA ESKANDARI İRAN                           2.HUSAN RAKHIMOV              ÖZBEKİSTAN
  2. SAEID MOHAMMADI HASSAN    İRAN           3. MECİT KILIÇ              TÜRKİYE

 

. + 100 Kg

  1. YAZDAN HASSANPOUR İRAN                  2. BEHZAD ETEMADI BADLO  İRAN
  2. FEYYAZ YAZICI TÜRKİYE                          3. İOSEBİ İARAJULI  GÜRCİSTAN