Özkan Karakaya, Hayvancılık Enstitüsü’nün Akıbetini Sordu

ÖZKAN KARAKAYA/ARDAHAN – BHA

Ardahan Gazeteciler ve Foto Muhabirleri Cemiyeti Başkanı Özkan Karakaya, Ardahan’ın temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu, bu kapsamda daha önce dillendirilen ancak hayata geçirilmeyen Hayvancılık Enstitüsü’nün akıbetini sordu?

Hayvancılık Enstitüsü’nün bölge için çok önemli olduğunu aktaran Karakaya, Ardahan Üniversitesi, önceki dönem milletvekilleri ve Tarım Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ancak projelendirilmeyen Hayvancılık Enstitüsü ile ilgili yetkilileri göreve çağırdı.

Bu yıl açılan üniversite bölümleri arasında Ardahan Üniversitesi bünyesinde yeni bölümlerin ya da bekledikleri alanların açılmadığını belirten AGF Başkanı Özkan Karakaya, şunları söyledi: 

“2023-2024 eğitim öğretim yılında, Türkiye’de birçok yeni bölüm açıldı. Ancak Ardahan’ın da içinde bulunduğu birçok üniversitede özellikle Ardahanlıların beklediği Hayvancılık Enstitüsü ve Veterinerlik Fakültesi açılmadı. Hayvancılık Enstitüsü, hayvancılık ile ilgili gelişmeleri izlemek, gözlem yapmak, rapor hazırlamak ve karar vericilere muhtemel krizleri önleyici önlemleri öngören ayrıntılı raporlar sunmaktır. Hayvancılıkta verimliliği ve üretimi artırmak ve çeşitlendirmek amacıyla ıslah, yetiştirme teknikleri, tabii, suni tohumlama ve embriyo transferi konularında araştırmalar yapmak, yaptırmak Ardahan’da kurulacak Hayvancılık Enstitüsü’nün başlıca görevleri olacaktır. Ardahan’da Hayvancılık Enstitüsü’nün kurulmasıyla hayvancılıkta bakım-besleme, hayvan refahı ve sürü idaresi teknikleri ile barındırma sistemleri konularında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak, geliştirilen ve belirlenen yeni ırklar ile ilgili tescil çalışmaları yapmak, İklim değişikliğinin hayvancılık üzerinde meydana getireceği muhtemel değişimleri belirlemek üzere araştırmalar yapmak gibi alanlarda ilimize çok önemli hizmetler kazandıracağına inanıyoruz. Bu kapsamda yetkililerin Hayvancılık Enstitüsü projesi üzerinde durmalarını bekliyoruz.”