Ardahan Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurulan Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisinin ilk üretimi arı zamkı (propolis) şişelendi.

featured

Propolis Üretim Hattı Start Verdi

Özkan KARAKAYA / ARDAHAN – BHA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan 5 projeden biri olan ”Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi” projesi kapsamında Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğünde kurulumu tamamlanan propolis işleme hattı ilk üretimini yaptı.  Bilindiği üzere arı zamkı olarak bilinen Propolis, çiçek ve tomurcukların koruyucu reçinelerinin bal arıları tarafından toplanarak kendine has enzimler ekleyerek kıvama getirdikleri bir ürün olup Kafkas arı ırkı, bal arıları (apis mellifera) içerisinde en iyi propolis toplayıcısıdır. Bal arıları propolisi kovan içerisine taşıyarak delik ve çatlakların kapanmasında dolgu malzemesi olarak, peteklerin hijyen ve onarımında, mikroorganizmalara karşı kullanmaktadır.

Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme tesisi içerisinde kurulan propolis üretim hattı ile Ardahan ilimizde ilk ham Propolisin ekstraksiyonu yapılarak 20 ml’lik şişelerde yerini aldı. Elde edilen propolisler laboratuvar analizleri yapıldıktan sonra tüketiciler ile buluşturulması planlanmakta.

Propolis Üretim Hattı Start Verdi