15 Temmuz Almanya’da Da Çeşitli Etkinliklerle Anıldı

Murat Ali BLACH – Almanya

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü tüm Türkiye’de olduğu gibi, yurt dışında da çeşitli etkinlikler ile anıldı. Bu kapsamda Almanya’da da hem konsolosluklar bünyesinde hem de sivil toplum kuruluşlarının çeşitli etkinlikleri oldu. T.C. Essen Başkonsolosluğu ve T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu kendi yerleşkelerinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşların katılımı ile anma töreni düzenledi.

Essen Başkonsolosluğunda 14 Temmuz 2023 Cuma günü moderatörlüğünü konsolosluk çalışanlarından Derya Dereköy’ ün yaptığı ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı video sunumu izlendi.
Daha sonra günün önlem ve anlamına dair Başkonsolos Taylan Özgür Aydın ve UID Genel Bașkan yardımcısı Mustafa Nihat Köklü birer konuşma yaptılar.

Schwerte DİTİB Eyüp Süleymaniye Camii’nden İzzet Yıldız Kuranı Kerim tilaveti, DiTİB Essen -Altenessen Yeni Camii hocası İbrahim Erol Kılıçlı ve DiTİB Bochum Merkez Camii hocası Yüksel Eroğlu 15 Temmuz ile özdeşleșen selâ takdiminde bulundular.

DİTİB Hagen-Hohenlimburg Cami hocası Mustafa Azam Haliloğlu, DiTIB Oberaden Merkez Camii hocası Ramazan Görmüş ve Hüseyin Talha Haliloğlu’da ilahiler ve Kaside Dinletisi ile programa katkıda bulundular.

DÜSSELDORF’ TA BU YIL İKİ ZEYTİN FİDANI DİKİLDİ

Düsseldorf Başkonsolosluğu’ nun yerleşkesi içinde yer alan Anadolu salonunda 15.07.2023 Cumartesi günü moderatörlüğünü konsolosluk çalışanlarından Ali Erdem’ in yaptığı etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Duisburg Merkez Cami Din Görevlisi Neşet Kaplan ve Hacı Bayram Cami’i Din Görevlisi Sadık Güder’in dua ve Kur’an-i Kerim tilaveti sonrası kürsüye gelen Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan, UID Mönchengladbach Şube Başkanı Orhan Salgı, Türk Federasyonu KRV Birinci Bölge Başkanı Tansel Çiftçi, DİTİB Düsseldorf Birliği Başkanı Erhan Akyol, IGMG Bölge Başkanı Bayram Kılıç günün anlam ve önemine dair konuşmalar yaptılar.

Her yıl dönümünde Düsseldorf konsolosluk yerleşkesinin bahçesine 15 Temmuz 2016 gecesinde girişilen hain darbe girişimi sırasında canlarını feda eden şehitler anısına dikilen bir fidanın yanı sıra, bu yıl geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan ve Almanya’da gerçekleşen Solingen katliamında beş yakınını kaybetmesine rağmen hep sevgi ve barıştan bahsederek Almanlar’ın ve Türkler’in Bilge Annesi olan MEVLÜDE ANA anısına da bir zeytin fidanı dikildi.
Düsseldorf konsolosluğundaki etkinliğin sonunda geleneksel hale gelen, şehitlerimizi yad etmek için üzerlerinde isimlerinin yazılı olduğu 251 kırmızı beyaz renkli balon gökyüzüne bırakıldı.