Amasya’da Proje Bedeli 1 Milyon 950 Bin TL Olan 500 Ünite Kanola Tohumu Üreticilere Dağıtıldı

Betül Yılmaz/AMASYA-BHA

Proje kapsamında %75 hibe katkısı ile toplam proje tutarı 1 Milyon 950 Bin TL olan 500 ünite tohum desteğinin üreticilerimize sağlanacağı kaydedildi.

Konuşmasında kanola bitkisinin önemine vurgu yapan Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü Gürol Çetin;

İlimiz ekonomisinde tarım ilk sırada yer almakta olup, yaklaşık 22 Bin çiftçi ve ailesi bu sektörden geçimini sağlamaktadır.

İlimizin sahip olduğu topoğrafya ve iklim özellikleri 84 çeşit ürünün yetiştirilmesine imkân sağlamakta olup; 255 Bin hektar tarım alanının 244 Bin hektarını ekili ve dikili tarım arazisi oluşturmaktadır. Tarım alanımızın 102 bin hektarı sulu tarım alanı, yaklaşık 153 bin hektarı sulanamayan kuru tarım alanlarıdır.

Son yıllarda önemi gittikçe artan yağlı tohumlu bitkiler gıda, tıp, boya endüstrisi, kozmetik, biyodizel gibi sanayi sektörü için önemli bir hammadde kaynağı olarak kullanılıyor olması da göz önüne alındığında yağlı tohumlu bitkileri üretmenin önemi daha da artmaktadır.

Kanola bitkisinden elde edilen yağ kalite yönünden zeytinyağı ve yerfıstığı yağı kalitesine yakındır. Yağ elde edildikten sonra geriye kalan küspesi hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca bitki bol sarıçiçek ihtiva ettiğinden arıcılık faaliyetini de olumlu yönde etkilemektedir.

İlimizde yaklaşık 270 Bin dekar alanda 83 Bin ton yağlı tohumlu bitki üretimi gerçekleştirilmiş olup; bu yıl 1.400 dekar üretim alanında 420 ton kanola üretimi gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığının %75 katkısı ile toplam proje bedeli 1 Milyon 950 Bin TL olan 500 ünite kanola tohumu desteği sağlanacak olup, 10 Bin dekar alanda üretim gerçekleştirilecektir. Dağıtımını yapacağımız kanola tohumları clearfield teknolojisine sahip olup; bu teknoloji ile üretilen kanola tohumunu yetiştirecek üreticinin yabani hardal otuyla kimyasal mücadelesi kolaylaştıracağı için yüksek verim almasını sağlayacaktır.

İlimizde üretim deseninin çeşitlendirilmesi ve tarım arazimizin %4’ünü oluşturan marjinal tarım arazilerinin tarıma kazandırılması amacı ile İl Müdürlüğümüz olarak çalışmalar yapmaya ve projeler üretmeye devam edeceğiz.

Bu vesile ile başta Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya hazırladığımız projelerimizin hayata geçirilmesinde bizleri destekleyen, teşvik eden Valimiz Sayın Yılmaz Doruk’a şükranlarımı arz eder, tüm üreticilerimize ve ilimize hayırlara vesile olmasını dilerim. Bütün çiftçilerimizin ürünleri bol kazançları bereketli olsun. Hepinize saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından törene katılan üreticilere kanola tohumları teslim edildi.

Düzenlenen törene Amasya Valisi Yılmaz Doruk, İl protokolü, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, İl Müdürlüğü personeli ve basın mensupları katıldı.