ŞARKÖY, NEDEN HALA ‘TURİZM ALANI’ İLAN EDİLMİYOR

HABİBE TİLKİ ÜZEL-BHA

2023 yılının Şubat Ayı’nda Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 4 ilde bazı alanlar turizm merkezi ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi. O iller Ankara, Antalya, Konya ve Giresun. Antalya’nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak bölgesi “turizm merkezi”, Ankara’nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak bölgesi “termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi”, Konya’nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası da “kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi” olarak tespit ve ilan edildi. Giresun’daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi’nin sınırları da değiştirilerek “kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi” olarak tespit ve ilan edilmesi kararlaştırıldı. Bu 4 ilimizi bu unvanları aldıkları için kutluyorum.

İsterseniz önce şuna bir açıklık getireyim…

Turizm bölgesi / alanı ilan edilmek ne demek?

Tarihi ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı veya turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöreleri korumak, kullanmak, sektör olarak kalkınmayı ve planlı gelişimi sağlamak amacıyla değerlendirmek üzere sınırları Turizm Kültür Bakanlığı önerisi ve Cumhurbaşkanı onayı ile ilan edilen bölgeler demek.

Peki, Kültür ve Turizm Koruma Geliştirme Bölgeleri nasıl belirleniyor?

Ülkemizin doğal, tarihi, arkeolojik ve sosyo – kültürel turizm değerleri ile deniz, kış, dağ, yayla, sağlık, termal, kültür, spor, golf, av, doğa turizmi ile mevcut diğer turizm imkanları göz önünde bulundurularak belirleniyor.

Gel gelelim içinde yaşadığımız bölge olan Trakya Bölgesi’ne ve içinde yaşadığımız şehir olan Tekirdağ’a.

Gönül ne kadar ister ki hem bölge adına hem kentimiz Tekirdağ adına böyle olumlu gelişmeler neticesinde bu unvanlar alınmış olsun. Bakıp incelendiğinde bence bölge bazında pek çok güzel noktalar dikkat çekiyor. Ancak bana sorarsanız hem Tekirdağ’ı hem bölgeyi gururlandıracak bu tip bir unvanı almayı çoktan hak eden kıymetli bir yerimiz var ki orası şüphesiz Tekirdağ’ın incisi, mavi bayraklı deniziyle gururu, bölgenin göz bebeği olan Şarköy.

Evet, Şarköy’e şöyle bir göz attığımızda hakkında o kadar güzel detayları konuşurken buluyoruz ki kendimizi ona hayran kalmamak elde değil. Hal böyle olmasına rağmen çok üzülerek söylüyorum ki Şarköy her hangi bir ‘Turizm Alanı’ unvanı alıp bu anlamda Cumhurbaşkanı kararı ile ilan edilmiş bir ilçe değil. Böylesine güzelliklere sahip bir ilçemiz var ancak yatırım, teşvik, destek siz adına her ne derseniz deyin bunları çekebilmesi için Turizm Alanı olarak resmi anlamda kabul görmüyor. Bazıları bu anlamda Şarköy’ün deniz sezonu çok kısa, Ege veya Akdeniz gibi 6-7 ayı bulmuyor şeklinde bahaneler sunabilir fakat ben buna hiç katılmıyorum. Eğer hem Şarköy’de hem de bölgede olan bu ‘yazlıkçılık’ kafasından bir nebze kurtulmak isteniyorsa önemli adımlar atılmalı. Çünkü yazlıkçılık dediğimiz şey ne yazık ki bölgeye veya esnafa geri dönüşümü olan bir durum olmuyor. Aksine gelip geçici bir tatil anlayışı barındırdığı için kimi zaman çevreyi sömürüye kadar gidebiliyor.

Bölgeyi bu anlamda şahlandırmak istiyorsak eğer hepimiz elimizi taşın altına koymalı ve işe Şarköy’ü turizm alanı ilan ettirmekle başlamalıyız. Bu sebeple hepimize görev düşüyor. İlçenin vatandaşından tutalım da bunu duyurup bilinç oluşturmak adına biz gazetecilere, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var’a, Tekirdağ’ın yöneticilerinden, bürokratlarından milletvekillerine kadar herkesin gündemdeki konularının başında yer alması şart. Milletvekili derken de kast ettiğim A partisi B partisi değil aksine konuya siyaset / parti üzeri bakıp hangi partinin milletvekili olunursa olunsun Şarköy için bir araya gelip iş birliği yapılması gerekiyor. Şuan hali hazırda Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Şarköy adına bakanlığa proje sunduğu aldığımız bilgiler arasında. Ancak ülkemizde bu tip işlemlerin yavaş ilerlediğini göz önüne alırsak herkes konuya eğilim göstermesi gerekiyor.

Bu köşe yazım aracılığı ile kentin tüm yöneticileri dahil parti gözetmeksizin tüm milletvekillerimizi Şarköy için birleşmeye, hareket etmeye, konuyla ilgili emek sarf etmeye davet ediyorum.

Sizce de Şarköy’e ‘Turizm Alanı’ unvanı çok yakışmaz mı?  

 

 

HABİBE TİLKİ ÜZEL