Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD’ye tepki: Ne işin var orada?

ANKARA – BHA

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimlerinden 14-28 Mayis seçimleri siyaset tarihimize dönüm noktası olarak yazıldı. Önümüzdeki beş seneyi aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı’ndaki ustalık dönemi olarak görüyoruz. Ne yapıyorsak Türkiye Yüzyılı’nın hayata geçmesi için yapıyoruz.”

“İstanbul, Ankara ve İzmir’de tertiplenen TEKNOFEST‘i 4,6 milyon insanımız ziyaret etti. Uluslararası Uzay Kongresi’nin 77’ncisine 2026 yılında Antalya’da ev sahipliği yapacağız. Kongrenin sizlere yeni ufuklar açacağına inanıyorum. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı İtalya ile beraber düzenleyeceğiz.”

“Ne yapıyorsak, Türkiye Yüzyılı’nın hayata geçirilmesi için yapıyoruz”

Önümüzdeki 5 seneyi aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı’ndaki ustalık dönemi olarak görüyoruz. Son 21 yılda bunun alt yapısını zaten kurmuştur. Ulaşımdan, savunmaya, üretimden, sağlığa, ülkemizin eksiklliklerini büyük ölçüde tamamlamıştık. Şimdi bunu Türkiye Yüzyılı şiarıyla yeni bir vizyona taşıyoruz. Kabinemizi buna göre tayin ettik. Milletvekillerimizi ve parti yönetimimizi buna göre belirledik. Hamlelerimizi bu vizyona ulaşma hedefiyle planladık. Ne yapıyorsak, Türkiye Yüzyılı’nın hayata geçirilmesi için yapıyoruz.”

“21 yıllık iktidar dönemimizde kibirle yaklaşmadık”

“Ne 40 yılı aşan siyasi hayatımız, 21 yıllık iktidar dönemimizde kibirle yaklaşmadık. Birileri gibi ‘Tıpış tıpış gidip yapacaksınız’ asla demedik. İçinde debelendiği dipsiz karanlığa gençleri çekmeye çalışan kifayetsiz muhterisler gibi olmadık. ‘Demokrat Dede’ namıyla ortalıkta dolaşanların gençlere görev vermeye gelince sırra kadem bastıklarının şahidiyiz.”

“Cep telefonu, bilgisayar desteği ve 10 gb internet sözümüzü tuttuk”

“Bunların tek derdi getirildikleri koltukları korumaktır. Otobüsün üzerinden koltuk atıyor. Öbürü koltuğu bırakmamak için neler yapıyor. Biz hayatın her alanında gençlerimize alan açmanın mücadelesini verdik, veriyoruz. Yurt yatak kapasitemizi 950 bine, spor tesisi sayımızı 4 bin 350’ye, AR-GE merkezi sayımızı sıfırdan 1298’e, Teknopark sayımızı 2’den 100’e çıkararak sizlerin yanında olduk. Cep telefonu, bilgisayar desteği ve 10 gb internet sözümüzü tuttuk.”

“Aile ve Gençlik Vakfı’nın kuruluşu kanun teklifini Meclis’e sunacağız”

“Aile ve Gençlik Vakfı’nın kuruluşu kanun teklifini yakında Meclis’e sunacağız. Bu banka ile depremzede gençlerimizin yuva kurmasına yardımcı olacağız. Okuyan araştıran sorgulayan bilime sanata spora meraklı milli ve manevi değerlere sahip gençlerimizin hayallerini gerçekleştirmelerinin önünde engel bırakmıyoruz.”

“2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı Türkiye ve İtalya olarak beraber düzenleyeceğiz”

Gençlerin sırtından geçinenlerin ne ülke, ne de millet gibi meselelerinin gündemde olmadığı açıktır. Uluslararası Uzay Kongresi’ne 2026 yılında Antalya’da ev sahipliği yapacağız. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı Türkiye ve İtalya olarak beraber düzenleyeceğiz. Siz gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum.

“Bölgemiz sıkıntılı ve sanıcılı günler geçiriyor”

“Bölgemiz sıkıntılı ve sanıcılı günler geçiriyor. Neredeyse 600 gündür Ukrayna ve Rusya arasında çatışmalar sürüyor. Bölücü terör örgütünün saldırıları rejimin aralıksız bombardımanıyla Suriye’de mazlumlar hayatta kalma mücadelesi veriyor. Yemen’den Libya’ya birçok kardeş coğrafyada çatışma ve gerilim hakim. Türkiye olarak bu topraklardaki hadiselerden bizler de doğrudan etkileniyoruz. Nerede bir zulüm varsa engel olmaya çalışıyoruz. Asırlardır adalet ve hakkaniyetten sapmamış bir millet olarak İsrail Filistin geriliminde de tavrımız bu yöndedir.”

“Üç gündür görüşmeler yapıyorum. Gazze’de su yok, ekmek yok, gıda yok. Bunlar İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni ters. Nerede Batı? ABD uçak gemisi gönderiyor. İkinci uçak gemisi de gelecek. ABD nere, Akdeniz nere? Ne işin var senin orada? ABD gibi bir ülkeye barışı tesis mi yakışır, yoksa oraya benzinle körükle gitmek mi yakışır? Türkiye’ye ait Suriye’de bir SİHA’yı düşürecek kadar ferasetini kaybeden bir anlayış var. Biz seninle NATO’da beraber değil miyiz?  Görmedim, bilmedim, farkında değilim, bunu nasıl söylersin? Tüm tarafları itidalle hareket etmeye çağırdık. 13 liderle bugüne kadar görüştüm. Neler yapabiliriz, bunun üzerinde duruyoruz. Mısır’ın Refah Kapısı’nı bombaladılar. Buradan insani yardım çalışması yapalım dedik. Bu insanlar susuz, gıdasız. Atılması gereken adımları gerektiren görevler var. Ama asla bunların böyle bir derdi yok. Ama bizim var. Tüm bölgemize sıçrama riski olan bu ateşi söndürmenin derdinde olduk. Orantısız şiddetin daha fazla şiddete ve yıkıma sebep olacağını söylüyoruz. Gazze’de yaşananlar tam olarak budur. Katliam derecesine varan saldırıların hiçbir izahı olamaz. Hiçbir eylem böyle bir zulmü haklı kılmaz.”

“NATO’da beraber değil miyiz? Türkiye’nin SİHA’sını nasıl düşürürsün ya?”

“Türkiye’ye ait Suriye’de SİHA’yı düşürecek kadar ferasetini kaybeden bir anlayış var. NATO’da beraber değil miyiz? Türkiye’nin SİHA’sını nasıl düşürürsün ya? ‘Görmedim farkında değildim.’ Bunu nasıl söylersin. Biz kriz ilk patlak verdiğinde tarafları itidale çağırdık. 13 liderle telefon görüşmem oldu. Dışişleri bakanımız bir taraftan MİT başkanımız bir taraftan görüşmeler devam ediyor.”

“Hamaset peşine düşmeden, bu ateşi bir an önce söndürme derdin olduk”

“Mısır’ın Refah Kapısını bombaladılar. İnsani yardım noktasında adım atalım dedik, orayı da bombaladılar. Sisi ile de görüştük. Muhammed Bin Zayed ile görüştük. Katar Emiri ile görüştük. Hamaset peşine düşmeden, bu ateşi bir an önce söndürme derdin olduk. Orantısız şiddetin daha fazla şiddete acıya sebep olacağını söylüyoruz.”

“Örgütlerden farklı olarak devletler savaş hukukuna riayet etmekle mükelleftir”

“Gazzeli kardeşlerime yönelik katliam derecesinde saldırıların hiçbir izahı olamaz. Sene 1947 sene 2023. Sürekli İsrail buraları işgal ederek, ufacık yere Filistin’i mahkum etti. Örgütlerden farklı olarak devletler savaş hukukuna riayet etmekle mükelleftir. Bunun giderek kaybolduğunu görüyoruz. Filistin halkına yönelik insani yardımları durdurarak ne yapmak istiyorsun. Bölgede söz ve etki sahibi aktörleri gerilimi düşürmek için çaba harcamaya çağırıyoruz. Gazzeli kardeşlerimize malzeme ulaştırmak için çabalarımızı yoğunlaştırdık.”

 

AYRINTILAR GELİYOR…