Japonya’da, ‘Türkiye Depremi’ sergisinin açılışını yapıldı

ZONGULDAK – BHA

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Japonya’daki temaslarını sürdürüyor. Kantarcı, yoğun görüşmeleri sırasında, Başkanlığını Türk İş İnsanı Murat Enşici’nin yaptığı Kader Birliği Derneği (GOEN) tarafından Hiyotoshi Belediyesi girişinde, 6 Şubat’ta meydana gelen depremde Hatay’daki yıkımı gözler önüne seren fotoğraf sergisini GOEN Başkanı Murat Enşici, T.C Nagoya Başkonsolosu Damla Gümüşkaya, Kumamoto Valiliği Meclis Başkanı Mizoguchi ile birlikte açtı.

Çaycuma Belediyesi’nin çalışmalarını anlattı

Başkan Kantarcı Çaycuma Belediyesi tarafından temin edilen fotoğraflardan oluşan sergiyi protokolle birlikte gezerken, 6 Şubat’ta meydana gelen depremle ilgili bazı hususlarda, fotoğraflar üzerinden bilgi verip Çaycuma Belediyesinin dayanışma çalışmalarını anlattı. Fotoğraflarda Çaycuma Belediyesinin Hatay Gazi Mustafa Kemal Üniversitesi yerleşkesine yaptırdığı 60 konutun yapım sürecini anlatan fotoğraflar da yer aldı.

Açılışta Konuşan GOEN Başkanı Murat Enşici, “Japonya ve Türkiye’de meydana gelen doğal afetlerde elimden gelen yardımları yapmaya çalışıyorum. Türkiye’de meydana gelen depremde Hitoyoshi şehri halkı da çok büyük yardım göndererek destek verdi. Bu desteklerinden dolayı Hitoyoshi Belediye Başkanı dostum Hayoto Matsuoka’ya ve Kumamoto Valiliği Meclis Başkanı kardeşim Koji Mizoguchi çok teşekkür ediyorum. Türkiye Depremi fotoğraf sergisi açılışına katılan Nagoya Başkonsolosumuz Damla Gümüşkaya Hanımefendi’ye ve Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ağabeyime de ayrıca çok teşekkür ediyorum. İki ülke arasındaki dayanışma ve dostluk ilişkilerinin artarak devam etmesini diliyorum.” dedi.

Gümüşkaya, “Türk-Japon dostluğunun ilelebet devam etmesini umuyorum”

Daha sonra söz alan T.C Nagoya Başkonsolosu Damla Gümüşkaya, “Japonya bizim kara gün dostumuz. Tarih boyunca, zor zamanlarımızda hep yardımcı olmuş. Bu yüzden bizler Japonya’ya, Japon dostlarımıza minnet borçluyuz. İki ülkenin aynı hayırsever ruhuyla birbirine yardım ettiğini hep görüyoruz. Yaşadığımız son ‘asrın felaketi’ de dediğimiz depremlerde bunu gördük. Bu yıl ülkemizin kuruluşunun 100. yılını kutladık. Önümüzdeki yıl da, Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişki kurulmasının 100. yılını kutlayacağız. Bu bağlamda Türk-Japon dostluğunun ilelebet nice 100 yıllara devam etmesini diliyoruz ve buna olan inancımız tamdır, teşekkür ediyorum.

Daha sonra konuşan Başkan Kantarcı, “Bizleri böyle sıcak bir şekilde karşılamanızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Çok kıymetli hemşerimiz Murat Enşici’nin buralardaki faaliyetlerini Türkiye’den takip ediyorduk. Burada gördük ki Murat’ın çalışmaları gerçekten Türkiye’den göründüğünden çok daha kapsamlıymış. Fedakârca yaptığı çalışmalar sayesinde burada kendisini çok sevdirmiş.” dedi.

Kantarcı, “Coğrafya kaderdir”

Kantarcı konuşmasını, “Ben Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Belediye Başkanıyım. Türkiye’nin Batı Karadeniz’inde yer alan bir yerleşimiz biz. ‘Coğrafya kaderdir’ diye bir atasözü vardır. Gerek bizim Türkiye ile Japonya’nın, gerekse şehirlerimizin arasındaki çok enteresan bir kader benzerliği var. Türkiye ve Japonya çok sık büyük depremlerin yaşandığı iki ülke. Son yıllardaki iklim değişikliği nedeniyle de içinden Çaycuma gibi, burası gibi nehir geçen şehirlerde de ayrı felaketler yaşanıyor. Benim dileğim bu felaketlerin tekrar etmemesi ve bu felaketler içinde kurduğumuz dayanışma faaliyetlerinin bizim kardeşliğimizi daha da ilerilere taşıması. Bu güzel organizasyon ve kıymetli birliktelik için tekrar sayın başkanımıza, Murat Bey’e ve kilometrelerce öteden buraya gelen Damla Hanım’a teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi. Başkan Kantarcı, konuşmaların ardından sergide emeği bulunan kişi ve kurumlara teşekkür belgesi verdi.