Türkiye Ulusal Ajansı 33 Ülke Arasında İlk Sırada

 

Hüseyin Kömür BHA/TOKAT

Proje kapsamında Tokat’ta yaşam kalitesini artırmak amacıyla sağlık, eğitim, altyapı, çevre düzenlemesi ve trafik sorunları gibi birçok alanda çalışmalar yapılacak. Proje protokolü, Tokat Valisi, Belediye Başkanı ve Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı tarafından imzalandı.

gerçekleştirildi. Türkiye ile Portekiz ve Romanya’nın ortaklığında yürütülecek projenin tanıtımı amacıyla kent merkezindeki bir otelde toplantı düzenlendi. Proje kapsamında Tokat’ta yaşam kalitesini artırmak amacıyla sağlıktan eğitime, altyapıdan çevre düzenlemesi ve trafik sorununa kadar pek çok alanda çalışma yapılacak.

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı ise desteklemek için bu tür içi dolu topluma faydalı projelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Erasmus’u yürüten 33 program ülkesinin olduğunu anlatan Astarcı konuşmasında;

“Türkiye, bunlardan biri ve 33 program ülkesi arasında en büyük Ulusal Ajans biziz. Her yıl 10 bini aşkın proje başvurusu alıyoruz, eğitim ve gençlik alanında. İkinci sırada 5 bin 500-6 bin proje başvurusuyla İtalyanlar veya İspanyollar oluyor ki bu bizim yarımıza tekabül eder. 2024’te 150 milyon avro -ki bu yaklaşık 5 milyar Türk lirasına tekabül eder-  ile yaklaşık 60 bin insanın yurt dışına eğitime ve staja gitmesine vesile oluyoruz. Bunun 20 bini üniversiteli kardeşlerimiz ki bir dönem ya da iki dönem yurt dışında eğitim alıyorlar. 10 bini meslek liselerimiz, 2-3 aylık staj gerçekleştiriyorlar. 10 bini öğretmenlerimiz, daha kısa vadeli spesifik eğitimlere katılıyorlar. 20 bin de karma oluyor. Valiliklerimiz, belediyelerimiz, vakıf, dernek, sivil toplum kuruluşu, kamu kuruluşları, özel sektör, gençlik kurumları gibi herkes istisnasız Türkiye Ulusal Ajansı’ndan istifade edebiliyor.”

Astarcı konuşmasında ‘ Türkiye Ulusal Ajansı’ndan Tokat olarak 2019-2023 yılları arasında  toplamda, 1768 kişi bu faaliyetlere dahil olurken, bu faaliyetler vesilesiyle,  Tokat ilimize ise yurtdışından toplamda 766 kişi geldi ki bu sayılarda, geleceğimizin teminatı gençlerimizin oranı bir hayli yüksektir. Yine aynı yıllar arasında az evvel zikrettiğimiz verileri göz önüne alacak olursak bu 1768 kişinin 1122’si gençlerimizden oluşmakta’ dedi.

Başkan Astarcı, Türkiye Avrupa Birliğine aday ülke olmasından dolayı Türkiye Ulusal Ajansı bütçesinin ülkemiz bütçesi olduğunu, Huzur Şehri Tokat “Tranquil City” gibi toplumsal bilinci artıracak projelerin, desteklenmeye değer görülen projeler arasında yer aldığını belirtti.

Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ” ‘Şehirle insan birbirinin hem aynasıdır hem de birbirinin tıpkısıdır’. Şehre bakarız insanımızı, insanlara baktığınızda da şehri görürsünüz. Şehrimizi bütün katmanlarıyla, genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, engellisiyle, esnafıyla, çalışanıyla bu huzurlu şehirde, huzurumuzu daha yükseltmenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu  “Şehirlerin aynı zamanda insanlara ruh ve hayatiyet verdiğine inanıyoruz. Dolayısıyla bu anlayışın ortaya konulması gerekiyor. Her kuruluşumuzun, kurumumuzun, sivil toplum örgütlerimizin bu projemize canla başla katkıda bulunacağına inancım tamdır” dedi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, proje ile eğitimden kültüre, şehir planlamasından trafik sorununa geniş bir yelpazede şehir yaşamının iyileştirilmesinin hedeflendiğini aktardı.

Huzur Şehri Tokat “Tranquil City” projesine ilişkin protokol, Vali Numan Hatipoğlu, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı ile paydaş ülke Portekiz ve Romanya’nın temsilcileri tarafından imzalandı.