Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı meşhur Gedek köyünde üretilen bu turşuların malzemesi, katkısız ve doğal bahçe ürünlerinden oluşuyor. 1950 yılından bu yana Gedelek turşuları, 20’den fazla çeşit turşusuyla Balıkesir halkına hizmet veriyor.

 

 

Üretimini ve satışını kadınların yaptığı bu turşu dükkanı, bir kadın tarafından işletiliyor ve ürünlerini kadınlar üretiyor. 25 yıldır aktif olarak turşuculuk mesleğini icra eden Arzu Kılıç, Balıkesir’de kadın olarak bu işi yapmanın zorluğunu şu şekilde anlattı:

“Kadın Esnaf Olmak Zor”

Arzu Kılıç, “Biz köklü bir firmayız. Balıkesir gibi bir yerde esnaf olmak gerçekten çok zor. Bizim gibi doğal turşular satan bir başka esnaf daha Balıkesir’de eminim ki yoktur. İnsanlar bazen marketlerde daha ucuz turşu bulabildiği için alışverişlerini marketlerden yapıyor veya kırsal mahallelerde bahçeleri bulunanlardan bizzat alıyor. Böyle olunca ister istemez kazancımız düşüyor. Ama ben asla pes etmeyen bir insanım. Her zaman kadın gücüne inanırım. Ben ve benimle çalışan kadın üreticilerimin her zaman arkasındayım.”

Tursucu Koyu Balikesire Tasidi

Gedelek Turşusunun Adı Nereden Geliyor?

Halkının %90’ının turşu üreticisi olduğu Gedelek’te yılda ortalama 50 bin ton turşu üretiliyor ve bu turşular sadece iç pazarda tüketilmekle kalmıyor, aynı zamanda 40’tan fazla çeşidi ile dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. “Turşucu köy” olarak bilinen Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Gedelek Mahallesi’nde üreticiler, hava sıcaklıklarının azalması ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla üretime hız veriyor. Gedelek turşusu, halkın en önemli geçim kaynağı olduğu için kurulan turşular da Gedelek turşusu adıyla ünlenmiştir. Gedelek turşusu, herkesin aşina olduğu kornişon turşunun ta kendisidir ve adını köyün isminden almaktadır.