ANKARA KENT KONSEYİ’NDEN (AKK) MANSUR YAVAŞ’A ZİYARET

ANKARA KENT KONSEYİ’NDEN (AKK) ‘19 MAYIS STADYUMU’ ÇAĞRISI

AKK BAŞKANI HALİL İBRAHİM YILMAZ: 19 MAYIS STADYUMUNUN ADINI YAŞATALIM

ABB BAŞKANI YAVAŞ: ‘19 MAYIS’ ADININ DEĞİŞTİRİLMESİNİ ENGELLEMELİYİZ

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz beraberinde yönetim, icra ve çalışma grubu temsilcileri ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la bir araya geldi.

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ziyarette katılımcı yönetimin en iyi uygulamasının yapıldığını yerin Ankara olduğunu belirterek bu yöndeki katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a teşekkür etti. Bir dönem sosyolojisinden çekilmiş insanların kent yönetiminden, katılımcı kültürden uzaklaştığını, kaderine küstüğünü hatırlatan Yılmaz, bu süreçte ise kırsaldaki bir köy muhtarından, tarım yapamaz duruma gelen bir köy sakinine kadar herkesin kent yönetimine dahil olduğunu söyledi. Yılmaz, “Ankara Kent Konseyi ile ilgili yaptığınız çağrı değerlidir. Bir belediye başkanı ‘kentin ortak aklına ihtiyacım var ve hepinize açığım’ demeseydi böyle bir başarı çıkmazdı” dedi.

“Önemli olan Ankara’yı tam bir iş birliği ile yönetmek”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi’nin katılımcı kültürün en iyi örneklerinden biri olduğunu söyledi. Yeni dönemde de birlikte çalışmalar yürüteceklerini kaydeden Yavaş, şöyle dedi.

“Güzel bir 5 yıl geçirdik. Önemli olan Ankara’yı tam bir iş birliği ile 25 belediyenin hepsi yan yana gelip yönetmesi. İlçe ilçe ele alacağımız konular var. Ayrı ayrı çalışmamız gerekecek. Bizde kendi imkanlarımızı seferber edeceğiz. O ilçelerde yaşayan insanların mutlu yaşamalarını, yaşadıkları yerden keyif almaları için bize düşen görevler var. Ankara Kent Konseyi’nin Çalışma Grupları ile nereye ne yapacağımızı birlikte karar verebiliriz”

“Cumhuriyetin ilk stadyumunu 82’inci yaşında kaybettik”

19 Mayıs Stadyumunun adının değiştirilmesi ile ilgili tartışmaları hatırlatarak Türkiye’nin spor tarihi ve belleğine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, Cumhuriyetin kültür mirası stadyumun hatıralara taşınan nice coşkulu 19 Mayıs ve 23 Nisan törenleri ile Ankara’nın futbol kulüplerinin maçlarına ve milli karşılaşmalara ev sahipliği yaptığını belirtti. Cumhuriyetin ilk stadyumunun 82’inci yaşında kaybedildiğini ifade eden Yılmaz, “Stadyum kompleksi içinde bulunan, Ankara’nın ilk müsabaka tenis sporu kulübü, başkentin nice şampiyon ve milli tenisçisinin yetiştiği kortları ve tesisleri barındıran dönemin çağdaş mimarisini temsil eden Ankara Tenis Kulübü de 69’uncu yaşında yok edildi. Milli atletimiz ve spor insanımız Naili Moran’ın adını taşıyan, binlerce atletin yetiştiği atletizm pisti ve tesisleri, yüzme sporunun ilk merkezi Ziya Ozan Yüzme Havuzu, olimpiyat şampiyonumuz Yaşar Doğu’nun adını taşıyan güreş salonu ve Ankara Eskrim Kulübü de yıkıldı” ifadelerini kullandı.

“Spor belleğine sahip çıkılmalı”

Cumhuriyetin ve başkentin ilk stadyumu ile pek çok özgün spor yapısı artık olmadığını kaydeden Yılmaz, şöyle dedi:

“Türkiye’nin spor tarihine ve belleğine sahip çıkılmalı, isimlerine dokunulmamalı. 19 Mayıs Stadyumu ve stadyum kompleksi içinde yer alan spor tesislerinin isimleri korunarak somut olmayan kültürel miras olarak yaşatılmalı. Ankara Kent Konseyi’nin 2 bin bileşeni olarak bir farkındalık oluşturmak gerekirse imza kampanyası da başlatabiliriz. 19 Mayıs Stadyumunun adını yaşatalım ve kent hafızasında unutulmasın”

“Kampanya ile 19 Mayıs adının değişimini engelleriz”

19 Mayıs Stadyumunun adının değiştirilmesi ile ilgili konuşan Yavaş, “Tandoğan ve Kızılay Meydanlarının adı değişti ama kullanan var mı? Yine eski adları kullanılıyor. Kent hafızası böyle bir şey.  19 Mayıs Stadyumunun adının değişmesini yanlış buluyorum. ‘Büyük Ankara Stadyumu’ diye bir ad yazılmış. Kim yazmış, niye yazılmış bilen yok. Bundan çok rahatsız olduk. Cumhuriyetin ve başkentin ilk stadyumunun adı 19 Mayıs Stadyumu olarak kalmalıdır. İyi bir kampanya yaparsak bu ad değişimini engelleriz” diye konuştu.