HAZNEDAROĞLU KONAĞI RESTORE EDİLECEK
- YÜZYILDA KALE KALINTISI ÜZERİNE İNŞA EDİLEN KONAK, KENT MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRECEK
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Fatsa İlçesi Bolaman Mahallesi kentsel ve arkeolojik sit alanı sınırları içinde kalan ve 18. Yüzyılda Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nı restore edecek.
Kent müzesi olarak kullanılmak üzere Ordu Üniversitesi ile imzalanan protokol gereğince 12 yıllığına Büyükşehir Belediyesine tahsis edilen ve son dönem Türk mimarisinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan konak, ihalesi ardından restore edilerek geleceğe taşınacak.
- YÜZYILDA KALE KALINTISI ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ
Kademoğlu Konağı olarak da bilinen ve mahallede yer alan kale kalıntısı üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nın zemin katını oluşturan kalenin Cenevizlilerden kaldığı düşünülüyor. Son dönem Türk konut mimarisinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan tarihi konak, dikdörtgen bir plana sahip, zemin üzeri iki kattan oluşuyor. Güneydoğu cephesinde, yapıya bitişik vaziyette bir şapel yer alan konak, yapının geçmişinin 18.yüzyıla kadar uzandığını kanıtlar nitelik taşıyor.
GÖZETLEME VE KARAKOL GÖREVİNİ YÜRÜTMEK ÜZERE İNŞA EDİLMİŞTİ
Karadeniz kıyısındaki doğal güzelliklerin içinde yer alan Bolaman Kalesi, Bizans döneminde temeli atılarak gözetleme ve karakol görevini yürütmek üzere inşa edildi.
Kesme taşlardan oluşan kalenin kalıntıları üzerine ise 18. yüzyılda ahşap konak yapıldı. Çift cumbalı olan ve bölgenin mimari özelliğini yansıtan konak, Kültür ve Turizm Bakanlığınca aslına uygun onarıldı.
Bir süre restoran olarak hizmet veren Haznedaroğlu Konağı’nın son olarak ise tarihi ve turistik açıdan kent müzesi haline getirilmesi için çalışmalara başlandı. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek olan tarihi konak, Kent Müzesi olarak hizmet verecek.
RESTORASYON PROJESİ ONAYLANDI
Restorasyon ve teşhir tanzim projeleri Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan Haznedaroğlu Konağı’nın yakın zamanda ihalesi yapılarak restorasyonuna başlanılacak.