Fahiş fiyat artışlarına 889 milyon lira ceza

Bakanlığın açıklamasında, araç fiyatlarındaki köpüğün ortadan kaldırılması amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda, otomotiv sektörüne 457 milyon lira ceza uygulandığı ifade edildi. Özellikle stokçuluk faaliyetlerine yönelik 294 milyon TL’lik ceza dikkat çekti. 16 Ağustos 2022’de yürürlüğe giren ve 1 Ocak 2025’e kadar uzatılan ‘6 ay – 6 bin kilometre’ düzenlemesi kapsamında bugüne kadar yaklaşık 52 milyon TL ceza kesildi. Son bir yılda ise otomobil yetkili bayileri ve oto galerilere 17 milyon TL idari para cezası uygulandı.

İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde pazarlanmasına kısıtlama getirildiği belirtilen açıklamada, bu düzenlemeye aykırı hareket edenlere son bir yılda yaklaşık 90 milyon TL ceza kesildiği belirtildi. Yetkili bayilerin stokçuluk faaliyetleri nedeniyle 294 milyon TL ceza aldığı, son bir yılda ise 219 milyon TL ceza uygulandığı açıklandı. Ayrıca, bu bayilerin yetki belgeleri iptal edilerek, ikinci el taşıt ticareti yapmaları bir yıl süreyle engellendi.
Emlak Sektöründe 121 Milyon TL Ceza

Deprem felaketinin ardından emlak sektöründe spekülatif fiyat artışlarını engellemek amacıyla yoğun denetimler yapıldığı ve bu kapsamda emlak sektörüne 121 milyon TL idari para cezası uygulandığı açıklandı. Son bir yılda ise konut ilan fiyatlarında fahiş artış yapan emlak işletmelerine 89 milyon TL ceza kesildi.
Gıda ve Kuyum Sektörlerine Ceza

Fahiş fiyat artışlarına yönelik denetimlerde, gıda sektöründe 286 milyon TL, kuyum sektöründe ise 25 milyon TL ceza uygulandığı belirtildi. Ayrıca, otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerinde yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere son bir yılda 72 milyon TL, uygulama başladığından bu yana ise toplam 75 milyon TL ceza kesildiği ifade edildi.
Yeni Düzenlemeler

29 Mayıs 2024’te yürürlüğe giren ‘Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile fahiş fiyat ve stokçuluk fiillerine karşı cezaların artırıldığı belirtildi. Fahiş fiyat uygulamalarına yönelik idari para cezası üst sınırı 1 milyon TL’ye, stokçuluk fiiline karşı ise 12 milyon TL’ye yükseltildi. Ayrıca, bir takvim yılında en az 3 defa stokçuluk yaptığı tespit edilenlerin iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılması mümkün hale getirildi.