Kocaeli’nin Kavaklı sahilinde düzenlenen törende konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, depremden çıkarılan derslerle Türkiye’nin afetlere karşı daha bilinçli ve dirençli hale geldiğini vurguladı. Karaloğlu, deprem yönetmeliklerinin sürekli yenilendiğini ve yakın zamanda yeni kriterlerle güncellenmiş bir yönetmeliğin kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

AFAD Başkanı Okay Memiş ise, Türkiye’nin depremlerden çıkardığı derslerle afet müdahalesi ve iyileştirme çalışmalarında dünyada öne çıktığını ifade etti. Türkiye’nin dünya çapında en fazla arama kurtarma ekibine sahip olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Memiş, sağlam zemine inşa edilen binaların önemine dikkat çekti.

Sakarya ve Yalova’da da benzer anma törenleri gerçekleştirildi. Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, yatay yapılaşmanın önemine vurgu yaparken, Yalova’da sessiz yürüyüşle başlayan programda, depremde hayatını kaybedenler için dualar edildi ve karanfiller bırakıldı. Anma günleri, deprem gerçeğini unutturmadan toplumsal bilinci artırmayı amaçladı.