“BAHÇE VE ANIZ YANGINLARI TEHDİT OLUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR”

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, vatandaşların güvenliği ve doğanın korunması açısından ciddi bir tehdit oluşturmaya devam eden bahçe ve anız yangınlarına karşı vatandaşları uyarıyor.

 

Sadece 2024 yılı fındık sezonunun başladığı ağustos ayında 50’ye yakın bahçe ve anız yangını meydana gelen Ordu’da, Büyükşehir İtfaiyesi bahçelerde temizlik amacıyla yakılan yangınlara karşı önlem alınması konusunda vatandaşları uyardı.

 

İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Anız yakmak yasak olmasına rağmen, ne yazık ki bu alışkanlık devam ediyor. Vatandaşlarımızdan ricamız, bu konuda daha duyarlı olmaları ve yasal sorumluluklarını yerine getirmeleridir. Özellikle kuru otların ve anızların yakılmaması, rüzgârlı günlerde ateş yakılmaması gibi konularda titiz davranılması önem arz ediyor. Unutulmamalıdır ki anız yangınları sadece tarlalarınıza değil, aynı zamanda çevredeki ormanlık alanlara, yerleşim yerlerine ve canlılara da zarar vermektedir" ifadelerine yer verildi.

 

TEMİZLİK AMACIYLA YAKILAN ATEŞ, BÜYÜK YANGINLARA SEBEP OLUYOR

 

Vatandaşların bahçelerinde temizlik amacıyla yaktığı ateşin yangınların başlıca sebepleri arasında olduğu belirtilen açıklamada lodosla birlikte ufak bir kıvılcımın, önüne geçilemeyecek büyük kayıplara neden olacağına dikkat çekildi. Ekipler, 2024 yılı ağustos ayı içerisinde il genelinde 50’ye yakın bahçe, tarla ve örtü yangını meydana geldiğini kaydetti.

 

ANIZ YAKMAK YASA DIŞI!

 

Öte yandan anız yakmanın yasa dışı olduğuna dikkat çeken Ordu İtfaiyesi, bu tür faaliyetlerde bulunanların ciddi para cezaları ile karşı karşıya kalacağına dikkat çekti. Ayrıca, yangın çıkaranların, yanan alanın yeniden ağaçlandırılmasından sorumlu tutulabileceği belirtildi.

 

ACİL DURUMDA TEK NUMARA 112

 

Vatandaşların ormanlarda, tarım arazisi vb. yerlerde ateş yakmaması, yaktıkları durumda ise o ateşi söndürdükten sonra üstüne kum ya da toprak atarak kıvılcımın çevreye sıçramasını önlemeye dikkat etmesi gerekiyor. Ekipler, yangınla karşılaşıldığında ise panik yapmak yerine vatandaşların bilinçli davranarak 112 acil çağrı numarasını arayarak bilgi vermeleri gerektiğinin altını çiziyor.