Ulusal Konsey toplanacak

Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, New York’a gitmeden önce siyasi liderliği Kıbrıs sorununda bilgilendirmek amacıyla 13 Eylül’de Ulusal Konseyi toplayacağını yazdı.

Ulusal Konsey toplantısına ilişkin kararın, EDEK’in, Kıbrıs sorununa ilişkin eylemlerine yönelik reaksiyonları üzerine alındığını yazan gazete, hükümet ile EDEK arasındaki, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın AB Dışişleri Bakanları Gayri Resmi toplantısına katılmasına Rum Yönetimi’nin onay vermesine ilişkin anlaşmazlığa da atıfta bulundu.

Habere göre Ulusal Konsey toplantısı çerçevesinde siyasi liderlik, BM Genel Sekreteri ile liderler arasında üçlü görüşme gerçekleştirilmesi için sarf edilen çabalar; Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın AB Dışişleri Bakanları Gayrı Resmi Toplantısına katılmasına verilen yanıt ve bölgedeki gelişmeler konusunda bilgilendirilecek.

Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Rum Devlet Radyo ve Televizyonu’na (RİK) yaptığı açıklamada 2019 yılına kadar Türk Dışişleri Bakanlarının, aday ülkelerle ilgili konular olduğu zaman Avrupa Dışişleri Bakanları toplantısına katılmakta olduğunu belirterek, Türkiye ile ilgili bu kararın geçen nisan ayındaki Avrupa Konseyi toplantısındaki kararların devamı olarak alındığını ifade etti.

Türkiye’nin toplantıya katılmasına izin verilmesine yönelik tepkiler üzerine Letimbiotis, hiçbir şeyin gizlice yapılmadığını söyledi ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, BM Genel Sekreterinin lideri New York’a çağırması çabalarına yönelik söyledikleri konusunda yapılan eleştirilere de atıfta bulundu.

EDEK’in Rum Yönetimi’nin olumlu yanıtından önce karşılıkların talep edilmesi ve  garantiye alınmasına yönelik tavsiyelerinin sorulması üzerine Letimbiotis, Avrupa Konseyi’nin Kıbrıs sorunu ve Türk-Yunan ilişkilerini belirleyen yol haritasının bulunduğuna da dikkati çekti.