ANKARA-BHA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile birlikte İŞKUR Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen İşgücü Uyum Programı Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, hükümetin enflasyonla mücadele ve istihdamı artırma hedeflerine vurgu yaptı.

Yılmaz, eylül ayının ilk haftasında güncellenmiş Orta Vadeli Programı (OVP) kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, programın enflasyonu düşürmeyi, istikrar içinde büyümeyi ve kalıcı sosyal refah artışı sağlamayı amaçladığını ifade etti. İstihdamın bu hedefler çerçevesinde kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, istihdamın ekonomik göstergelerin ötesinde sosyal ve ekonomik birçok göstergenin özeti olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yatırım ve üretimle büyüyen, istihdam ve ihracatla güçlenen bir ülke olma yolunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Yılmaz, Türkiye’nin beşeri sermayesini en önemli zenginliklerinden biri olarak gördüklerini ve genç nüfusu desteklemeye kararlı olduklarını kaydetti.

Yeşil ve dijital dönüşümün iş gücü piyasasında köklü değişiklikler yarattığını belirten Yılmaz, otomasyon ve yapay zekanın bazı iş kollarını dönüştürdüğünü ve yeni iş fırsatları sunduğunu anlattı. Bu çerçevede mesleki eğitim politikalarını yeniden tasarladıklarını ifade etti. Yılmaz, eğitim sistemini iş gücü piyasaları ile örtüştürmeyi hedeflediklerini ve gençlerin iş gücü piyasasına daha nitelikli becerilerle girmelerini istediklerini söyledi.

İŞKUR’un yeni İşgücü Uyum Programı ile vatandaşlara meslek, beceri ve girişimcilik fırsatları sunulacağını belirten Yılmaz, programın özellikle iş gücü piyasasından uzak kalmış kadınlar, gençler ve engelliler için önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. Program kapsamında, katılımcıların çeşitli alanlarda eğitim alacaklarını ve uygulamalı tecrübeler kazanacaklarını belirten Yılmaz, günlük net asgari ücret ödemesi ve kısa vadeli sigorta primlerinin sağlanacağını açıkladı.

Yılmaz, eylülde açıklanacak 2025-2027 dönemini kapsayan OVP ile programın hedeflerinin uyumlu olduğunu ve güçlü bir iş gücü piyasası oluşturmak, istihdamı artırmak ve iş gücünü daha nitelikli hale getirmek için çalışacaklarını ifade etti. Enflasyonla mücadelede başarılı olunacağına ve enflasyonun tek haneli rakamlara düşürüleceğine olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin büyümesine ve vatandaşların refah seviyesinin artmasına katkı sağlamak amacıyla yeni politikalar geliştirmeye devam edeceklerini, ekonomi yönetiminde iyi bir takım ruhu içinde çalışacaklarını ve toplumun bütün kesimleriyle sürekli iletişim içinde olacaklarını belirtti.