Merkezde inceleme yapan Vali Ahmet Hamdi Usta, “105.000 M2. alanda çok geniş imkan ve kabiliyetimizle olası bir afette Bingöl’e hizmet etmeye hazırız” dedi….

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerin ardından, deprem riski yüksek bölgeler arasında yer alan Bingöl’de Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Lojistik Merkezi kuruldu. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, depreme  hazırlık kapsamında 105 bin metrekarelik alanda kurulumu tamamlanan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Lojistik Merkezinde incelemelerde bulundu.

“Çevre illere de destek olacak”

UMKE Sorumlusu Hasan Akkuş’tan Lojistik Merkezi hakkında bilgi alan Vali Usta, “Bu lojistik merkezi Türkiye’de örneği sadece iki tane olan yerlerden biridir. Lojistik Merkezimiz sadece Bingöl’e değil, çevre illere ve bölgeye de lojistik destek sağlayabilecek kapasiteye sahiptir. Lojistik Merkezinde 6 ameliyathane, 2 helikopter pisti, 2 mobil mutfak, 30 yaşam konteyneri, toplantı odaları, koordinasyon merkezi, haberleşme konteyneri, kurtarma araçları, mobil banyo ve tuvalet gibi çeşitli operasyonel alanlar bulunuyor. 200 veya daha fazla yatak kapasitesine sahip merkezde deprem zamanında 175, günlük olarak ise 18 personel hazır bekletilmektedir” dedi.

“Çadır depodan ibaretti”

Vali Usta, “Bir yıldır altyapı, üst yapı ve  alet ekipmanlarıyla 105.000 m2. alanda konuşlu eksiklerini tamamlamaya çalıştığımız  merkez bu haliyle Türkiye ‘de ilklerden. Bir örneği Edirne’de. Lojistik Merkezimiz sadece Bingöl’e değil, çevre illere ve bölgeye de lojistik destek sağlayabilecek kapasiteye sahip. Bingöl UMKE Lojistik Merkezimiz: Her biri 200 er yatak kapasitesinden toplam 600 yatak kapasiteli 3 adet sahra hastanesi, il merkezi ve 7 ilçemize yetebilecek sayıda acil müdahale çadırları ve ekipmanları, personel barınması için 30 adet yaşam konteyneri, 1 adet toplantı odası, 4 adet çalışma ofisi, 1 adet mobil sağlık afet koordinasyon konteyneri, 1 adet idari büro konteyneri, 1 adet 1200 kW, 1 adet 800 kW, 1 adet 500 kW, 4 tane 200 kW, 1 adet 175 kW, 10 adet 8,5 kW jeneratör, 2 adet aydınlatma balonu, 4 adet aydınlatma kulesi, acil ameliyatları yapabilecek ameliyathane donanımları, yoğun bakım donanımları, acil servis ve doğumhane donanımları, 2 adet mobil mutfak, 1 adet mobil haberleşme aracı, 4 adet UMKE kurtarma aracı, 2 adet UMKE acil müdahale aracı, 1 adet UMKE lojistik aracı, 1 adet 4×4 ambulans, 1 adet tam kar paletli araç, 1 adet çekici kamyon, 2 adet 400 m² lojistik deposu, 40 adet depo ve donanım taşınım konteyneri, 13 adet mobil banyo ve WC konteyneri, personel barınma ve sahra hastaneleri için iklimlendirme sistemleri (soğutma ve ısıtma), yeterli miktarda personel barınma çadırları, uyku tulumları, battaniyeler, kampet, uydu telefonları, yüksek frekanslı telsiz sistemleri,2 adet helikopter pisti, UMKE eğitim alanı ve salonunu bünyesinde barındırıyor. 1 yıl önce göreve başlarken Bingöl UMKE olarak 1000 M2. lik bir alanda bir çadır ve depodan ibarettik. Bugün ise Bingöl UMKE olarak 105.000 M2. alanda çok geniş imkan ve kabiliyetimizle olası bir afette Bingöl’e hizmet etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.