Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “B+” seviyesinden “BB-”ye yükseltti. Ancak, ülkenin kredi notu görünümünü pozitiften durağana çekti. Fitch’in raporunda, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari açığın ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli düşüşün Türkiye’nin dış finansal tamponlarını güçlendireceği ifade edildi.

Fitch, yıl sonunda enflasyonun yüzde 43 civarında olmasını beklerken, 2024 için büyüme tahminini yüzde 3,5, 2025 içinse yüzde 2,8 olarak belirledi.

Kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu en son 8 Mart 2024’te “B”den “B+”ya yükseltmiş ve görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çekmişti. Bu sefer görünümde bir değişiklik yaparak durağan olarak belirledi, ancak not yükseltmesine devam etti.

Öte yandan, Moody’s Temmuz ayında Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükselterek “B3”ten “B1”e çekmiş ve görünümünü “pozitif” olarak korumuştu. S&P ise Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya çıkarmıştı.

Bu güncellemeler, Türkiye’nin ekonomik ve finansal durumunu yansıtan önemli birer işaret olarak değerlendirilirken, uluslararası piyasalarda Türkiye’nin ekonomik stabilitesi ve potansiyelinin altını çiziyor.