Okulların ilk gününde 17 bin okul servisi trafiğe çıkacak ve yaklaşık 320 bin öğrenci taşınacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ilgili eğitim kurumları, trafikte olası olumsuzlukları önlemek amacıyla çeşitli önlemler alacak.

İstanbul’da trafik akışını düzenlemek ve olası aksaklıkları önlemek için AKOM (Afet Koordinasyon Merkezi) ve UYM (Ulaşım Yönetim Merkezi) 9 Eylül sabahı saat 06.00’dan itibaren 3 gün boyunca nöbet tutacak. Kent içi kameralarla İstanbul trafiği sürekli izlenecek, tıkanan arterler anında bildirilip gerekli müdahaleler yapılacak.

Okul açılışı nedeniyle İstanbul’da toplu ulaşımda bazı düzenlemeler yapılacak. İBB’ye bağlı toplu ulaşım araçları, 06.00 – 16.00 saatleri arasında ücretsiz olacak. Ayrıca, İSPARK okul servis araçlarına ilk gün ücretsiz hizmet verecek.

İETT, okul açılışıyla birlikte her gün bin 716 ek sefer düzenleyecek. Bu seferlerle 137 binden fazla yolcunun toplu taşımaya yönlendirilmesi ve 114 bin aracın trafikten çekilmesi hedefleniyor. Metro İstanbul ise 435 ilave sefer planlıyor ve bu seferlerle yaklaşık 500 bin yolcunun toplu taşımaya yönelmesi bekleniyor. Şehir Hatları, yaz tarifesinin sona ermesinin ardından kış tarifesine geçecek ve ek vapur seferleri düzenleyecek.

Okul açılışıyla birlikte okul servis araçlarına öncelik verilecek. İlk 2 gün, okul servis araçları arabalı vapurlardan öncelikli olarak yararlanacak. İDO’nun Sirkeci-Harem hattında yaya yolcular ücretsiz seyahat edebilecek.

Trafik düzenlemeleri kapsamında 113 ekipten oluşan 259 zabıta personeli, okullarda aktif olarak görev alacak. Trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda 10 çekici araç hizmet verecek ve zabıta ile polis memurları tarafından trafik denetimi yapılacak.

Okul açılış haftasında şantiyelerde çalışma yapılmayacak. Mevcut çalışmalar okul açılış öncesinde tamamlanacak, zaruri çalışmalar ise gece vardiyasında sürdürülecek. İSKİ, İGDAŞ, AYEDAŞ, TÜRK TELEKOM ve BEDAŞ gibi kurumlara okul öncesi devam eden çalışmaların bitirilmesi talimatı verildi. Acil durumlar için 7/24 nöbetçi ekipler ve yol denetim ekipleri cadde ve sokaklarda denetimler yapacak, hasar görmüş altyapılara anında müdahalede bulunacak.