ISPARTA-BHA

Eğirdir Bağacık köyünde gerçekleşen safran dikim törenine Isparta Valisi Aydın Baruş, Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Ertuğrul, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Abdullah Çelik, İlçe Emniyet Müdürü Özcan Alıcı, İlçe Jandarma Komutanı Erhan Ari, İlçe Milli Eğitim Müdürü Necdet Erol, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Meclisi Üyeleri, Eğirdir Protokolü, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Isparta Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi tarafından desteklenen ve % 75’i hibe edilen 35’er kg’lik safran tohumu Bağacık köyünde 6, Gökçehöyük köyünde 3, Bağıllı köyünde 1 çiftçiye hibe edilerek dikimleri gerçekleşti.

Altın değerinde olan ve ülkemizde çok az yetişen safran ülkemizde en çok Safranbolu başta olmak üzere Amasya ilimizin Göynücek ilçesinde en çok yetiştiriliyor. En kıymetli baharatlardan biri olan safran antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle, başta gıda, kozmetik, tekstil sektörlerinde dünyada kullanılan bir ürün.

Bağacık Köyü Muhtarı Osman Başgül, “Bunun dünyada çok kıymetli bir ürün olduğunu söylediler. Valimiz, Kaymakamımız, İl Özel İdaremiz destek oldu bugün hayırlısıyla siftah edip dikiyoruz.” dedi.

Projenin yürütücülerinden Eğirdir İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Kemal Yılmaz, “Şu anda Isparta İlimizde Aksu ve Eğirdir İlçemizde safran yetiştiriciliği yapılmaktadır. Aksu İlçemizde 4,5 dekar, Eğirdir İlçemizde 2,5 dekar, kişi başına 250 m2’lik alan düşmektedir. İlimizde toplamda 8 dönümde safran yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şu anda 2024 yılının Eylül ayındayız, şu anda diktiğimiz 250 M2’lik alan 1 dönüm olarak bize dönecektir. Birinci yıl 100 gr., ikinci yıl 250 gr, üçüncü yıl 500 gr safran elde edilecektir. Vatandaşa getirisi 3 şekilde tarım, turizm, ticaret biz safranı satacağız, burada safranın kırmızı kısmını satacağız. Safran altınla eşdeğer bir bitki. Toptan gram fiyatı 200-250 TL, Parakende gram fiyatı 300-350 TL’dir. Safran için mübarek bitki mucizevi bitki denilmektedir.” dedi. 

Programda konuşan Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, “Küresel ısınma ve küresel kuraklığın hakim olduğu bu bölgemizde susuz ve ekonomik değeri çok olan bu safran bitkimizin yetiştiriciliği çok önem arz etmektedir. Safranın bölgemizde tanıtımını sağlayan başta Isparta Valiliğimiz, İl Genel Meclisimiz, İl Özel İdaremiz olmak üzere tüm kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu projeyi çok değerli buluyorum, tüm kamu ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit ise, “Eğirdir İlçemiz bölgemizin, coğrafyamızın çok güzel ilçelerinden bir tanesi. Eğirdir İlçemiz çalışkan insanların olduğu verimli topraklara sahip bir ilçemiz. Eğirdir’de geçtiğimiz yıl rakamlarına baktığımızda 530 bin ton elma, 1820 ton şeftali, 1137 ton kiraz yetişiyor. 49 bin küçükbaş hayvan, 13 bin büyük baş hayvanımızın olduğunu biliyoruz. Kültür mantarı üretimimiz artıyor 6 bin ton üzerinde yine Eğirdir Gölümüzde balıkçılık anlamında 383 bin ton üretimimiz vardı. İlçemiz genelinde de 35 tane soğuk hava depomuz var, bunlardan 22 tanesi paketlemede yaparak yurt dışına ihracatta bulunuyoruz. İnsanlarımız hakikaten çok çalışkan, topraklarımız çok verimli. Profesyonel akademisyenlerimizin desteğiyle İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzün destekleriyle bu topraklarda verimli olacak safran projesini gerçekleştiriyoruz. Bu % 75 hibe destekli safran projesi bizim için çok önemli. Katkılarınızdan ve katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Son olarak konuşan Isparta Valisi Aydın Baruş, “Bugün başlangıcını yaptığımız safran yetiştiriciliği projesinin Bağacık Köyümüz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bugün çok mutluyuz memleketimizin en müstesna köşelerinden Eğirdir İlçemiz doğal güzellikleri, gölümüz, tarım alanları, verimli toprakları ile meşhur bir ilçemiz. Eğirdir İlçemiz bizim için çok kıymetli. Bağacık Köyümüzde çok güzel, şu güzelliğe bakar mısınız, arkamdaki dağlarımıza, topraklarımıza. Böyle çalışkan bir köye gelmekten onur duyuyorum. Eğirdir Gölümüzün buharlaşma nedeniyle yok olması bizi üzüyor, tarımda kullandığımız suyu verimli kullanmamız lazım. Kırsal alanlarda kurak alanlarda değişik tarım ürünleri yetiştirmeye önem vermemiz gerekiyor. Safran yetiştiriciliği bu alternatif arayışlarımızdan birisi. Daha önce Aksu İlçemizde dikimini yapmıştık, Eğirdir’de bunun geçmişi 6 yıla dayanıyor, Sorkuncak Köyümüzde başlamıştık. Bugünde toplamda 3 köyümüzde 10 çiftçimize safran soğanı katkısı sağlıyoruz. Bu soğanlar 6 ile 8 arasında çoğalma sağlıyor. 250 m2’lik alanda 50 bin TL’lik üzün kazanma şansınız var, kurak arazi için bu çok iyi bir kazanç. Bu topraklara önem vermemiz lazım ve en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor.” dedi.

Daha sonra Bağacık köyüne 1,5 km uzaklıktaki tarlaya giden Vali Aydın Baruş ve protokol üyeleri burada ilk safran dikimini gerçekleştirerek ilk can suyunu verdiler.

Program sonunda Bağacık köyü meydanında doğal ürünlerden yapılan safranlı pilav, kavurma, doğal bal ve yoğurttan oluşan menü misafirlere ikram edildi.

Isparta Valisi Aydın Baruş ve beraberindeki heyet daha sonra Eğirdir Belediyesi Park ve Bahçeler Birimine gelerek burada oluşturulan alanda da safran dikimi gerçekleştirdiler.

Isparta Valisi Aydın Baruş, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer’e ‘İlçenin girişlerine elmadan sonra “Safran cenneti Eğirdir” levhası asalım” dedi.

Eğirdir Sahil Yolunda göl kenarında yeni yapılan “Sevgi Yolu” ve göl kıyılarında önümüzdeki süreçte yapılacak yenilikler hakkında Başkan Mustafa Özer’den brifing alan Vali Aydın Baruş daha sonra ilçeden ayrıldı.