ANKARA-BHA

İsveç hükümeti, daha fazla göçmenin ülkelerine gönüllü dönüşünü teşvik etmek amacıyla önemli bir ödeme teklifi sundu. 2026’dan itibaren vatandaşı oldukları ülkeye dönmeyi seçen göçmenlere yaklaşık 30 bin euro, yani 350 bin İsveç Kronu ödeme yapılması planlanıyor. Mevcut durumda, göçmen yetişkinlere 10 bin kron, çocuklara 5 bin kron ve aile başına en fazla 40 bin kron ödeniyor.

Teklifin arkasında İsveç Demokratları partisinden Ludvig Aspling bulunuyor. Aspling, “1984’ten beri göçmenlere dönüş teşviki için ödeme yapılıyor ancak bu uygulama pek bilinmiyor ve mevcut miktar düşük” şeklinde açıklamada bulundu. Aspling, ödemenin artırılması ve daha fazla kişinin bu uygulamadan haberdar olması durumunda, dönme isteği gösteren kişilerin sayısının artacağını belirtti.

Hükümetin talebiyle yapılan analizlerde, ödenek artırımının potansiyel faydalarının maliyete değmeyeceği öngörülmüş olsa da, öneri yine de gündeme getirildi. Muhafazakâr Başbakan Ulf Kristersson, 2022’de göreve geldikten sonra göç karşıtı önlemler alacağına dair söz vermişti.

İsveç, 1990’lardan bu yana Yugoslavya, Suriye, Afganistan, Somali, İran ve Irak gibi ülkelerden göçmen kabul etmekte, ancak uyum politikalarında başarılı olmakta zorlanmaktadır.