Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için bulunduğu New York’taki Türkevi’nde İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye-İran ilişkileri, İsrail’in Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırıları ile bölgesel ve küresel gelişmeler masaya yatırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve İran arasındaki tarihi ve kültürel bağların iki ülke ilişkilerine her zaman olumlu katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca, yeni dönemde karşılıklı çıkarlar doğrultusunda iş birliği fırsatlarının değerlendirileceğini ve ilişkilerin her alanda daha da geliştirilerek ileriye taşınacağına olan inancını dile getirdi.

Erdoğan, İsrail’in bölgede barış ve istikrarı tehdit eden saldırgan tutumuna karşı uluslararası toplumun daha güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini ifade etti. Özellikle İsrail’in Filistin ve Lübnan topraklarında uyguladığı şiddetin derhal sona erdirilmesi için diplomatik ve hukuki yolların kullanılması gerektiğini belirtti. Gazze başta olmak üzere Filistin’de sivillere yönelik katliamlara karşı Türkiye’nin insani yardım çabalarını yoğunlaştırarak sürdürdüğünü de vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de bir görüşme yaptı. Görüşme Cumhurbaşkanlığının resmi X hesabından paylaşıldı.