Rize / BHA

Rize’nin Ayder Yaylasında gerçekleştirilen Karakoyunlular Federasyonu Genel Kurulu sonrası Genel Başkanlığa Engin Önkibar seçildi. Önkibar’ın yönetimi ise şu isimlerden oluştu:

Murat ZORTUL

Emin EROĞLU

Hakan ÇAKIROĞLU

Ali AYDIN

Osman YEREBAKAN

Bülent VEREP

Önkibar yaptığı açıklamada Karakoyunlu tarihi ve kültürüne dair değerlendirmelerde bulundu.

Önkibar’ın açıklaması şöyle:

“Karakoyunlular kimdir: 14.asrın ortalarında Van Gölü kuzeyindeki Erciş’i merkez yaparak Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Azerbaycan, İran ve Irak’ın tamamına hükmeden bir Türk devletidir. Başkentleri 1436’da Tebriz’e nakledilmiştir. En güçlü oldukları 15.asrın ortalarında 3 milyon km2 topraklara hükmetmişlerdir. Düşman kardeşleri olan Akkoyunlular’la yaptıkları savaşlar sonunda 1469 yılında tarih sahnesinden çekilmişlerdir.

Karakoyunlu Devleti’ni kuran Türk boylarının bir bölümü, devletin yıkılışı ve Osmanlı-Safevi savaşları sırasında göç ederek değişik bölgelere yerleşmişlerdir. Karakoyunlular Federasyonu olarak, asırlar önce birbirinden kopan akrabalarımızla yeniden buluşmak ve bir çatı altında bir araya gelmek maksadıyla faaliyetlere başladık. Rize ilinde “Karakoyunlu Kültür Tanıtma ve Dayanışma Derneği” adı altında teşkilatlandıktan sonra 2017 yılında yine merkezi Rize olan “Karakoyunlular Federasyonu”nu hayata geçirdik. Bu arada; çeşitli illerimizde faaliyet gösteren 9 dernek federasyonumuz çatısı altında bir araya geldi.

Adana ilinde ikamet eden Hacı Ali Türkmen’le yaptığımız görüşmelerde, bu ilimizde “Adana Karakoyunlular Yörük Türkmen Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği” adıyla dernek kuruldu.  Dernek başkanı Hacı Ali Türkmen beyefendi kurucu başkan olarak göreve başladı.

Şırnak ve Hakkâri’de ikamet eden Karakoyunlu kökenden gelen Jırki Aşireti mensuplarıyla irtibata geçtik. Bir süre sonra da Şırnak’a giderek Aşiret büyüğümüz Tahir Adıyaman beyefendiyi ziyaret ettik. Akabinde; Jırki Aşiret mensupları tarafından Hakkâri merkezde “Hakkâri Karakoyunlular Sosyal tanıtma ve Dayanışma Derneği” Kemal Adıyaman beyefendi tarafından resmen kuruldu.

Faaliyetlerimiz sırasında; Karakoyunlu tarihini araştıran yazar Mehmet Fatih Bekirhan’la birlikte yurt içi ve yurt dışında Karakoyunlu kökenden gelenleri araştırdık. Yurt içinde bütün bölgelerimizde yoğun şekilde Karakoyunlu nüfusu bulunurken, asıl önemlisi yurt dışında beklediğimizden de fazla Karakoyunlu Türk’ü yaşadığını tespit ettik: Azerbaycan, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Gürcistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Hindistan’da Karakoyunluların önemli nüfusa sahip olduklarını görmüş olduk.

Özellikle Hindistan’da 10 milyon civarında, kendilerini “Karakoyunlu-Begler” sülalesinden gelmiş olduklarının bilincinde olan insanların bulunması, tarihi gerçeklerle de örtüşmektedir. Çünkü Karakoyunlu Türkleri Hindistan’da “Kutupşahlar Devleti” ve “Haydarabad Nizamlığı” adıyla iki defa bağımsız devlet kurduklarından, bunların mirasçıları soy unvanlarını günümüze kadar yaşatmışlardır.

Türkiye ve diğer ülkelerdeki Karakoyunlu nüfusu, yaptığımız araştırmalara göre; 30-35 milyon civarındadır. Bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir.

Karakoyunlu tarihi ve kültürünün gelecek nesillere aktarılması maksadıyla yazar Mehmet Fatih Bekirhan’ın “Karakoyunlu Destanı” adlı kitabının baskı masrafını üstlenerek bin adet bastırdık ve bir kısmını üyelerimize ulaştırdık”