Süleyman Demirel Üniversitesi, 40 bin öğrencisiyle 2024-2025 Akademik Yılına “merhaba” dedi. Yeni Eğitim-Öğretim Döneminin ilk dersi, uzaya giden ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı tarafından verildi.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreninin açış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, 32’nci yaşını kutlayan SDÜ’nün Türkiye’nin en büyük ve önde gelen üniversiteleri arasında yer aldığını belirterek “Üniversitemiz bölgesinde ve ülkesinde bilimsel çalışma, araştırma ve geliştirme üzerine ilk günden bugüne faaliyetlerini arttırarak başarıyla devam ettirmektedir.” dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi olarak milli uzay programı kapsamında ilk uzay misyonunu başarıyla gerçekleştiren ilk Türk astronot Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı’yı ağırlamaktan gurur duyduklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Saltan, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Alper Gezeravcı, akademi ve gelecek nesillere bir ilham kaynağıdır. Uzay istasyonunda 19 gün kalarak 13 farklı bilimsel deney gerçekleştiren ve uzaya çıkan ilk Türk astronot olarak bize hayal gücünün bir sınırı olmadığını kanıtlayan Gezeravcı‘ya bugünün ve yarının genç nesilleri minnettar kalacaktır.”

Ülkemize yaşattığı gurur için Gezeravcı’ya teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Saltan, “Uzay yolculuğu Türk milletinin ve devletinin geleceğe dönük girişiminin ilk adımlarıdır. Alper Gezeravcı, tarihi bir adım atarak bizlere motivasyon ve çalışma gücü vermiştir. Gençlerin hayal sınırlarını genişleten Türk toplumuna ve akademiye bu alanda farkındalık kazandıran ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı‘dan bayrağı devralacak aydınlık nesilleri yetiştirmek üzere yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.İlk derste öğrencilerle buluşan uzaya giden İlk Türk Astronot Gezeravcı, bilim ve teknolojinin önemini vurgulayarak “Hayallerinizin peşinden koşun; uzaya gitmek, bir hayalin gerçeğe dönüşmesidir.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü iradesiyle attığı adımların toplumsal bir hikâye olduğunu belirten Alper Gezeravcı, “Başlangıcını yaptığımız bu hikâye yarın sizlerin ellerinde çok daha uzak mesafelere yüceltilerek ilerlemeye devam edecek.” diye konuştu.

Alper Gezeravcı şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü iradesiyle attığı adımlar toplumsal bir hikâyedir. Bu adım gençliğin gelecekte imza atacağı yolculuğun başlangıcıdır. 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı, uzay alanında bir çatı oluşturdu. Hedeflerimiz yalnızca Ay’ın etrafında dönmekle sınırlı değil. 2026-2028 döneminde, kendi ürettiğimiz roketle ayda spesifik bir noktaya sert iniş gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Türkiye, bugün 40 ülkenin kapısında beklediği, dünya İHA ve SİHA pazarını domine eden bir ülke haline geldi.”

Beş yaşından itibaren pilot olmayı, gökyüzüne erişebilmeyi hayaline yerleştirdiğini sözlerine ekleyen Gezeravcı, karar verme sürecini şu ifadelerle anlattı: “Türkiye Cumhuriyeti’nin manevra kabiliyeti en yüksek uçak olan F-16’da uçuyor, bir taraftan da gökyüzünün o sınırsız özgürlüğüne erişirken diğer taraftan memleketimizin bekası için sınırlarımızda gereken neyse onu yapma imkânına erişiyorduk. Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını izleyince sürecin içeriği ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istedim. Süreci yürüten TÜBİTAK Uzay sitesinden ilgili kriterleri incelemeye başladım. Aynı sıralardan geçmiş bir kardeşiniz olarak söylüyorum, ben çok faydasını gördüm. Bir işi benden önce sadece bir kişi yapmış olsa bile ben de yapabilirim.”Öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Alper Gezeravcı, “Daha çok zamanım var diye düşünmeyin, çünkü hayat sürprizlerle dolu. Hayat önümüze böyle sürprizler getiriyor. Küfenizde o güne kadar ne biriktirdiyseniz ancak bunu ortaya koyabiliyorsunuz, onun için ilgi alanınıza girsin girmesin lütfen bütün entelektüel alanlarda kendinizi yetiştirmeye çalışın. Sanayi-teknoloji alanında, sosyal bilimler alanında ve her alanda bu memleketin yetişmiş insana ihtiyacı var.” dedi.