KARS-BHA

Taşımalı Eğitim Yönetmeliğinin bazı hükümlerinin iptali talebiyle Danıştay’da dava açan CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Kars’ın en ücra köylerine giderek sorunu yaşayan köylülerle bir araya gelmeye devam ediyor.

Kars’ın Sarıkamış ilçesi Yarkaya (Şorlu) köyünde taşımalı eğitim sorununa dikkat çeken CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, ” 30 km aşan mesafelerde yeni yönetmelikle öğrenci taşıması yapılmadığı için Şorlu köyünün çocukları okula gidemiyorlar. Biz bu yönetmeliğin iptali ile ilgili iptal kararına dava açınca bu yönetmeliğin yarattığı sorunları en can alıcı şekilde yaşayan köyleri de ziyaret ediyoruz” dedi.

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Kars’ın Sarıkamış ilçesinin Yarkaya (Şorlu) köyünde vatandaşlarla bir araya geldi, sorunlarını dinledi.  Eğitimden ulaşıma, sudan elektriğe kadar vatandaşların pek çok sorunu olduğunu söyleyen Milletvekili Alp, “Kars’ın sorunlarını inkar eden noktaya gelen iktidar çevrelerine en güzel cevabı o sorunlarını yaşayan halkımız veriyor. Biz de halkımızın Meclis’teki sesi olarak Kars’ın sorunlarına sahip çıkmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.  Okulu, suyu ve yolu olmayan köyde yaşamış ve tüm bu olanaksızlıklara rağmen coğrafya bölümünde yüksek lisans yapan Yağmur, “‘Coğrafya kader midir’ bilmiyorum ama burada gerçekten iyi bir kader yaşadığımız söylenemez. İbni Haldun ‘coğrafya kaderdir’ dese de kimi yerlerde ‘kader gayrete aşıktır’ deniliyor. Fakat biz görünmezlikten gelindiğimiz sürece burada birçok çocuğun ve yetişkinin kaderinin o kadar da iyi olacağını sanmıyorum ” diye konuştu.

“OKULU, SUYU, YOLU YOK”

Geçtiğimiz günlerde Taşımalı Eğitim Yönetmeliğinin bazı hükümlerinin iptali talebiyle Danıştay’da dava açan CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, “ 750 bin köy çocuğunu ve ailelerini savunmak için dava açtık” demişti.  Şorlu köyünde de taşımalı eğitim sorununa dikkat çeken CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, ” Tam Karşıda Çemçe ve Madur dağları var. Arkası Ağrı, köy Sarıkamış ve Kağızman arasında. 54 km en yakın okula uzaklığı var. 30 km aşan mesafelerde yeni yönetmelikle öğrenci taşıması yapılmadığı için Şorlu köyünün çocukları okula gidemiyorlar. Biz bu yönetmeliğin iptali ile ilgili iptal kararınca dava açınca bu yönetmeliğin yarattığı sorunları en can alıcı şekilde yaşayan köyleri de ziyaret ediyoruz” dedi.

Alp, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şorlu’nun maalesef sadece okul değil, su da yok, yol da yok. Burada atanmayan öğretmen sorunu var. Altyapı sorunu var, yol sorunu var. Bugün Türkiye’de yaşanan ne sorun varsa tamamını yaşayan bir yerdeyiz. Ama çok ilginç insan hikayeleri var. Mesela Yağmur bu köyde yetişmiş, şu anda bir yüksek lisans yapıyor. Kendi hikayesini kendisi anlatsın istiyorum”

“HER ŞEYDEN MAHRUM BIRAKILDIK”
Kars Milletvekili İnan Akgün Alp’e sorunlarını anlatan, Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nü bitirdikten sonra Coğrafya Yüksek Lisansı yapan Yağmur, ” Tezimin konusu ‘Yeri değiştirilen yerleşmelerde planlama sorunu, Yarkaya köyü’.  Daha önce kimse köyümüzü ele almadı hiçbir şekilde.  Zaten seçilmiş bir milletvekili olarak ilk defa siz bizi ziyaret ettiniz, sesimizi duyurmak için. Size çok teşekkür ediyorum. ‘Coğrafya kader midir’ bilmiyorum ama burada gerçekten iyi bir kader yaşadığımız söylenemez. İbni Haldun ‘coğrafya kaderdir’ dese de kimi yerlerde ‘kader gayrete aşıktır’ deniliyor. Fakat biz görünmezlikten gelindiğimiz sürece burada birçok çocuğun ve yetişkinin kaderinin o kadar da iyi olacağını sanmıyorum. Çünkü bizim su sorunumuz var, içme suyunu hala ilkel yöntemlerle ne yazık ki temin ediyoruz. Ben ve köyümde okuyan birçok kişi hep yatılılarda, YİBO’larda okudu. YİBO’lar kalktıktan sonra taşımalı eğitim. Taşımalı eğitim de belli mesafeden sonra kalkınca çocuklarımız göz ardı edildi. Mahrumiyet bölgesi denilebilecek bir yerde aslında her şeyden mahrum bırakıldık” diye konuştu.

“ZORLUKLARLA OKUTTUK ÖĞRETMEN OLDU AMA ATANMADI”
Köy muhtarı Ömer Yıldız’ın annesinin yaptığı Kürtçe konuşmayı ise CHP Milletvekili Alp tercüme etti. Şikayetlerini ve dertlerini Milletvekili Alp’e anlatan Anne Yıldız, “Kızımızı zorluklarla okuttuk, başka köylere yürüyerek gitti ve öğretmen oldu. Şimdi ise ataması yapılmıyor ve işsiz kaldı” ifadelerini kullandı.