Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal medya hesaplarında yayımlanan “Almanya ile sığınmacı/mülteci anlaşması yapıldı, 200 sığınmacı Türkiye’ye gönderildi” iddialarının asılsız olduğunu açıkladı.

Son günlerde Alman basınında, “Almanya’nın Türkiye ile anlaşmaya vardığı ve bu çerçevede yasal ikamet izni olmayan 13 bin 500 Türk vatandaşının Türkiye’ye gönderilebileceği” yönünde yanıltıcı haberler yayımlandığı belirtildi. Bu iddialar, Dışişleri Bakanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından kesin bir dille yalanlandı.

Yayımlanan haberlerde, “yabancı sığınmacıların Türkiye’ye gönderilmesi” gibi bir ifadenin bulunmadığı, buna rağmen bazı çevrelerin “yabancı sığınmacıların Türkiye’ye gönderileceği” yönünde manipülatif bir kampanya yürüttüğü ifade edildi.

Paylaşımda, Türkiye ile Almanya arasında, yasal ikamet hakkı olmayan Türk vatandaşlarının toplu olarak gönderilmesi konusunda herhangi bir anlaşma yapılması kesinlikle mümkün değildir. Mevcut anlaşmalar doğrultusunda, yasal oturma izni bulunmayan Türk vatandaşları, Almanya’da hukuki süreçlerini tamamladıktan sonra (itiraz süreçleri gibi) Türk Dışişleri yetkililerinin onayı ile bireysel olarak kabul edilebilmektedir. Üçüncü ülke (Suriye, Afganistan vb.) vatandaşlarının, toplu ya da bireysel olarak Türkiye’ye gönderilmesi kabul edilmemektedir. Ayrıca, “200 sığınmacı Türkiye’ye gönderildi” iddiasıyla paylaşılan görüntülerin, FETÖ’nün propaganda hesapları tarafından düzenlenerek servis edildiği tespit edilmiştir. Frankfurt-Hahn Havaalanında çekilen bu görüntülerde, yolcuların bindiği havayolu şirketinin, yakın tarihte Almanya’dan Türkiye’ye uçuşunun olmadığı vurgulanmıştır. ifadelerine yer verildi.