Milli Eğitim Bakanlığı, son günlerde sosyal medya ve basında gündeme gelen “okullarda temizlik hizmetleri” konusuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, Bakanlığa bağlı 60 bin 487 okulun temizlik hizmetlerinin ve temizlik malzemelerinin tedarikinin Bakanlık tarafından sağlandığı vurgulandı.

Bakanlık, temizlik hizmetlerinin yürütülmesinde 49 bin 578 kadrolu temizlik personelinin çalıştığını, istihdamı artırmak için başlatılan “İşgücü Uyum Programı” (İUP) kapsamında ise bu sayıya ek olarak yarı zamanlı 120 bin kontenjan ayrıldığını belirtti. Ancak programın bu yıl ilk kez uygulanması nedeniyle yeterli başvuru yapılmadığı için bazı aksaklıklar yaşandığı ifade edildi. Şu anda İUP kapsamında 63 bin 777 personelin görev yaptığı, ayrıca “Toplum Yararına Program” (TYP) ile de 30 bin tam zamanlı temizlik personelinin göreve başladığı açıklandı.

Bakanlık, okullarda görev yapan toplam temizlik personeli sayısının 143 bin 355’e ulaştığını belirtti. Bu sayı, önceki yıllara kıyasla önemli bir artış göstererek 110 binden bugünkü seviyeye çıkarıldı. Ayrıca, okulların temizlik standartlarını yerinde denetlemek üzere TSE tarafından eğitilen yaklaşık 8.000 “Okulum Temiz Tetkik Görevlisi” sahada aktif olarak görev yapıyor.

Bakanlık, çocukların sağlığını korumanın temel öncelikleri arasında olduğunu ve kamu kurumlarıyla işbirliği içinde çalışmaya devam ettiklerini vurguladı. Ancak bazı belediyelerin, okullardaki münferit temizlik aksaklıklarını “siyasi malzeme” haline getirme çabalarını eleştirdi. Bakanlık, protokolsüz ve hukuki süreçlere aykırı hareket ederek algı operasyonu yaratılmasının doğru olmadığını ifade etti.

Bakanlık, münferit olayların genelleştirilerek tüm eğitim kurumlarını zan altında bırakmanın “samimiyetten uzak siyasi bir şov” olduğunu belirtti. Eğitim kurumlarının siyaset alanı olmadığını ve burada siyaset yapılmasına asla müsaade edilmeyeceğini de vurguladı.