NİSA NUR BACAK / ANKARA-BHA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski Başkanı, Ortopedi ve Travmatoloji, El Cerrahisi alanında uzman doktor Sinan Adıyaman, okulların temizliği konusundaki tartışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) temizlik malzemesi ve personel desteği sağlama çabalarının toplum sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Adıyaman, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çok önemli bir sosyal belediyecilik anlayışı. Bunun engellenmesi kabul edilemez. Çünkü belediyeler kendi işleri olmamasına rağmen bunu sosyal ve kamusal bir görev sayarak yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ama duyduğumuz kadarıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından engelleniyor. Bu da tabii ki toplum sağlığı açısından oluşacak ciddi sorunların önünü açıyor.” dedi.

Okullarda öğretmenlerin ve eğitim gören çocukların sağlıklı bir biçimde eğitimlerini sürdürmeleri adına okulun her alanında detaylı ve özenli bir temizlik yapılmasının önemine dikkat çeken Adıyaman, “Bunlara önem verilmezse meydana gelebilecek birçok sağlık problemi ve salgın hastalık var. Uygun temizlik malzemeleriyle sınıfların, koridorların ve tuvaletlerin mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Öğrencilerin de tabii ki okul temizliği konusunda bilinçli davranması gerekiyor ama bilinçli davranmaları için önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullardaki temizliği sağlaması gerekiyor. Dolayısıyla önce okulun genelinin temizliğinin sağlanması ve çöplerinin atılmasının düzenli olarak yapılmalı.” ifadelerini kullandı.

“Okulların temizlenmemesi ishal, göz enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların baş göstermesine yol açıyor”

“Özellikle kalabalık sınıflarda hijyen konusundaki yetersizlikler, ishal, göz enfeksiyonları ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor,” diyen Adıyaman, çocukların hijyen alışkanlıklarının yetişkinlere göre daha az gelişmiş olduğunun unutulmaması gerektiğini  vurguladı. “Bir çocuk sağlıklı bir şekilde okula geldiğinde, yetersiz hijyen koşulları nedeniyle hastalanabiliyor ve bu durum evdeki aile bireylerine hastalık taşıyarak toplumsal yayılmayı hızlandırabiliyor.” şeklinde konuştu.

Eğitim kurumlarının hijyen standartlarına uymadığı takdirde, birçok sağlık problemi ve salgın hastalığın ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Adıyaman, bunun da eğitim süreçlerini sekteye uğratabileceğini ifade etti.

Okullarda yaşanan temizlik kriziyle ilgili basında çıkan fotoğraflara atıfta bulunan Adıyaman, “Müdürlerin tuvaletleri, velilerin temizliğe çağrıldığı bir manzara görüyoruz. Bunu tasarruf tedbirlerine bağlıyorlar, bir takım tasarruf tedbirleri söz konusu ama bu durum potansiyel sağlık durumlarına yol açabiliyor. Okullar başlamadan önce Milli Eğitim Bakanlığı temizlik personelini ve temizlik ihtiyaçlarını karşılamalıydı. Elbette ekonomik sorunlar var ama okulun büyüklüğüne göre temizlik emekçisi alınması gerekirken bu alanda eksiklikler yaşanıyor. ” dedi.

Kış mevsimi yaklaşıyor, influenza ve covid gibi hastalıklar hijyen kurallarına uyulmazsa yayılabilir

Adıyaman, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, kapalı alanlarda ve kalabalık sınıflarda solunum yolu enfeksiyonlarının yayılma riskinin arttığına dikkat çekti. Adıyaman, “Kalabalık sınıflar ve kapalı ortamlar nedeniyle burada solunum yolu enfeksiyonları özellikle influenza ve şu an çok yaygın olan covid gibi hastalıkların da hijyen kurallarının uygulanamaması sebebiyle yayılabilir. Çocukların bulunduğu sınıfların, tuvaletlerin temiz olması bu tip hastalıkların bulaşma riskini azaltıyor. Çocuklar okuldayken ellerini yıkayıp, ağızlarını silebileceği tek bir yer var o da okulların tuvaletleri. Burada hijyen kurallarına uyulmaması üst solunum yolu enfeksiyonlarının, covid gibi yaygın hastalıkların hızla yayılmasına neden olarak aileleri de enfekte edip toplumsal hastalıkların doğmasına yol açabilir.”

Sinan Adıyaman, “Okulların temizliği, sadece eğitim kalitesi için değil, aynı zamanda toplum sağlığı için hayati bir gerekliliktir,” diyerek sözlerini tamamladı.