ANKARA-BHA

İsrail ordusu, İran’dan İsrail’e doğru balistik füze fırlatıldığını duyurdu. Tel Aviv ve Kudüs’te hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, roket saldırıları nedeniyle tüm İsrail vatandaşlarının sığınaklara gitmelerini tavsiye etti.

Olayın ardından Ürdün, hava sahasını uçuşlara kapattı. İsrail ordusu, İran’ın saldırısının devam ettiğini belirterek, vatandaşlardan korunaklı alanlarda kalmaya devam etmelerini istedi. Saldırılarda herhangi bir can kaybı veya hasar olup olmadığına dair henüz bilgi verilmedi.

İsrail Güvenlik Kabinesi, ABD’li bir yetkilinin “İran’ın İsrail’e saldırı hazırlığında olduğu” yönündeki açıklamasının ardından acil toplantı kararı aldı. Toplantının, yerel saatle 19.30’da Batı Kudüs’teki bir sığınakta yapılacağı bildirildi.

ABD’li yetkilinin, “İran’ın yakın zamanda İsrail’e balistik füze saldırısı yapma hazırlığında olduğu” yönündeki açıklaması, bölgedeki gerginliğin arttığını ortaya koyuyor. ABD Başkanı Joe Biden da, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının ardından ulusal güvenlik ekibini topladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Biden ve ekibi, İran’ın olası saldırılarının öncesinde İsrail’in savunma ihtiyaçları ile bölgedeki Amerikan askerlerinin durumunu değerlendirdi.

NTV muhabiri Hüseyin Günay, ABD’li yetkililerin İsrail’in İran’a kesinlikle karşılık vereceğini aktardığını belirtti. Uzmanlar, İsrail’in savunma sistemi olan Demir Kubbe’nin bu saldırılar karşısında etkili olamayabileceği görüşünde birleşiyor. İsrail Ordu Sözcüsü, “Bu ciddi bir saldırı ve sonuçları olacak” ifadesini kullandı.

İsrail ordusu halkına sığınaktan çıkma çağrısı yaptı ve yaralılar olduğu bildirildi.

İran’ın ise İsrail’e 500 füze fırlattığı duyuruldu. Ayrıca İsrail tarafı, İran’dan şu an için başka bir saldırı beklenmediğini açıkladı.