ISPARTA-BHA

Isparta Şehir Hastanesi Geriatri Uzmanı Uzm.Dr. Emin Taşkıran, Dünya Yaşlılar Günü ile ilgili vatandaşların farkındalık kazanması için bilgi verdi.

Dünya Yaşlılar Günü, her yıl 1 Ekim’de kutlanan özel bir gündür. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 14 Aralık 1990’da oy birliği ile bu gün Dünya Yaşlılar Günü olarak kabul edilmiştir. İlk olarak 1 Ekim 1991’de kutlanmıştır.

Sağlık hizmetlerinin giderek yaygınlaştığı günümüzde dünyada yaşlı nüfus olarak tanımlanan 65 yaş ve üzerindeki nüfus %10 orana ulaşmıştır.

Ülkemizde yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, 2018 yılında 7 milyon 186 bin 204 kişi iken son beş yılda %21,4 artarak 2023 yılında 8 milyon 722 bin 806 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2018 yılında %8,8 iken, 2023 yılında %10,2’ye yükseldi.

Yaşlı nüfus oranındaki bu artış, ileri yaşa özgü geriatrik sendromlar olarak nitelenen demans, depresyon, osteoporoz, üriner inkontinans, ağrı, malnutrisyon, sarkopeni gibi birtakım sağlık problemleri ile karşılaşma sıklığında artışa sebep olmuştur. Bununla beraber ileri yaşta diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların takibi ve tedavi oranları artmıştır. Hastalarımızın sağlıklı yaşlanması için geriatrik sendromlar açısından taranması ve kronik hastalıklarının bu yaşa özgü standartlarda takibi için düzenli hekim muayenesine gelmeleri oldukça önemlidir. Ayrıca bu yaş grubunda sağlıklı beslenme, aşılama ve düzenli egzersiz bağımsız yaşlanmayı arttıracağından hayati öneme sahiptir.