NİSA NUR BACAK / ANKARA-BHA

Balıkesir Kent Konseyi Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Sevinç Baykan Özden, Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve heyetini ziyaret etti. Özden, Balıkesir Kent Konseyi’nin 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü‘nde öncülük edeceği doğru ağaçlandırma projesinin detaylarını da anlattı.

‘Ağaçlandırma çalışmasıyla ilgili farkındalık yaratmak istiyoruz’ diyen Sevinç Baykan Özden bu çalışmanın yanan alanların ağaçlandırılmasıyla ilgili olmadığını söyledi. Özden, “Yanan ormanların ağaçlandırılması ‘mış’ gibi yapmaktır. Çünkü toprağın yeniden verimli hale getirilmesi için bir süre gerekli. Bu süreyi beklemeden bir ağaçlandırma yapılması çöpe atılmış bir çalışmadır. Biz bundan bahsetmiyoruz. Evet bu süreyi tamamlamış alanlarımızı da ağaçlandıralım ama şehir merkezindeki yanlış ağaçlandırmalar da var. Hem oksijen deposu haline gelmesini istiyoruz ama oksijen için faydası olmayan aynı zamanda temele yakın dikilen ağaçların temele zarar vermesi, depremle ilgili riski artırmasından ötürü riskleri var. Bunların üzerinde durarak çalışmalar yapmak, doğru ağaçlandırmayla ilgili araştırmalar yapmak ile ilgili bir farkındalık yaratmak istiyoruz biz.” dedi.

“Şehrin coğrafisine ve planlamasına uymayan ağaçlar dikiliyor, amacımız bilinçli bir ağaçlandırma çalışması yapmak”

Hatalı ağaçlandırmalar yapıldığına dikkat çeken Özden şöyle konuştu:
“Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden uygun olan yerler istiyoruz. Onlar da zaten ağaç dikilebilecek toplu alanları gösteriyorlar. Bu da çalışmanın bir parçası olacak. Büyükşehir merkezlerinde de sokaklarımızda, caddelerimizde ağaçlandırma yapılıyor. Birçok belediye fideler satın alarak ekiyor ama bu fidanlar hem şehrin coğrafisine hem de şehrin planlamasına uymayan ağaçlandırmalar oluyor. Biz farkındalık kazandırarak bilinçli bir ağaçlandırma çalışması yapmak istiyoruz.”

‘Ocağına incir ağacı dikmek’ söylemine vurgu yapıyoruz”

Düzenlenen cadde ve sokaklarda ağaçların dikileceği yerlerin de belli olduğunu bildiren Özden, “Biz oralara doğru ağaçları seçtirmeyi hedef edindik. Halk arasında bir tabir vardır ‘Ocağına incir ağacı dikmek’ diye. Bunun sebebi incir ağacının yukarı değil aşağı doğru kök salmasıdır. Yaygın bir kök salması olduğu için temele de zarar verir. O yüzden bu söylemin de sebebi budur. Temele yayılan o kök binanın yıkımına sebep olur. Yapıyı oynatır. Bu nedenle bu söyleme de vurgu yapıyoruz. Biz doğru ağaçlandırmanın yapılması için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.