ANKARA-BHA

Fu Cong, Güvenlik Konseyi’nin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasındaki birincil sorumluluğunu hatırlatarak, “BMGK, bu kritik süreçte etkin rol almalıdır. Özellikle bölgedeki gerilimin arttığı bu dönemde, uluslararası toplumun harekete geçmesi acildir” dedi.

Gazze’deki duruma da değinen Fu, acilen bir ateşkesin sağlanması gerektiğini vurguladı. Çatışmanın yayılmasının önlenmesi için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini belirten Fu, ilgili tarafların hem siyasi hem de diplomatik çözümlere yönelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi, güçlü ülkelerin duruma karşı samimi ve sorumlu bir tutum benimsemesini beklediklerini ifade ederek, “Durumun daha da tırmanmasını önlemek için ciddiyetle yapıcı bir rol oynamalarını umuyoruz” diye konuştu.

Alınan bilgilere göre BMGK toplantısında, uluslararası toplumun bu karmaşık duruma ilişkin nasıl bir strateji izlemesi gerektiği üzerine tartışmalar yapıldı. Uzmanlar, bu tür diplomatik girişimlerin, bölgedeki istikrarın sağlanmasına ve kalıcı bir barış ortamının oluşmasına önemli katkılar sağlayabileceğini düşünüyor.