EMEL BALOĞLU / ZONGULDAK-BHA

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, yaptığı açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ve burada çalışan maden işçilerine yönelik bu ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirtti. Yeşil, “Zonguldak-Bartın-Karabük halkı ve TTK’da çalışan maden işçilerinden özür dilenmelidir,” dedi.

Yeşil, Zonguldak’ta kömür üretiminin 176 yıldır devam ettiğini vurgulayarak, “Maden işçileri, 5 bin şehit vererek ülkeye hizmet etmektedir. GMİS olarak her platformda TTK gibi stratejik kurumların korunması gerektiğini savunuyoruz,” ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca, Türkiye’nin ithal kömüre yılda 5 milyar dolar ödediği belirtilerek, GMİS’in yerli ve milli rezervlerin değerlendirilmesi gerektiğini yıllardır savunduğu vurgulandı. Akçul’un açıklamalarının özelleştirmeci anlayışa hizmet ettiğini belirten Yeşil, “Akçul, maden işçilerinden özür dilemelidir,” dedi.

Yeşil, GMİS’in TTK, TKİ ve Eti Maden gibi kamu kurumlarına sahip çıkmaya devam edeceğini belirterek, “Maden işçilerinin haklarını koruma mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz,” ifadelerini kullandı.