BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA

Çanakkale Kent Konseyi seçimi geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşti ve yeni Başkan Halit Kubilay Fırat oldu. Çanakkale Kent Konseyi seçimlerinin ardından kentte tartışmalar sürüyor.

Göreve yeni seçilen Başkan Fırat ve yönetimi gerçekleşen seçimlerin hemen ardından geçtiğimiz Pazartesi günü Kent Konseyinin hizmet binasın a geldiklerinde kapının kapalı ve içeride ise kimselerin olmadığını gördü.

Başkan ve yönetimi tarafından pazartesi ve salı günü hizmet binasının kapalı olduğu ve çalışanların ise işbaşı yapmadığı gözlendi.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Çarşamba günü Çanakkale Belediyesi görevlileri kent konseyi binasına gelerek Çanakkale Kent Konseyi yazısını ve kapıdaki flamayı söktü.

Seçimle iş başına gelen yeni yönetim kurulu, belediyeye ait Kent Konseyi binasına erişim sağlayamıyor. İçinde eşyaları ve önemli evrakları bulunan binaya giremeyen yeni başkan Halit Kubilay Fırat ve yönetim kurulu üyeleri, çözümü belediye binası önüne çadır kurmakta buldu.

Yeni yönetim, karar defterlerine erişemediği için kararlarını geçici olarak ajandalara almak zorunda kaldı. Kent Konseyi Başkanı Halit Kubilay Fırat, yaşanan sürecin demokratik teamüllere aykırı olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Tabii ki, anti-demokratik bir süreç yaşıyoruz. Çünkü Çanakkale’de yaşanan bu tutum, demokrasiye bir darbedir. Hepimiz demokrasiye inanan bireyleriz. Sonuçta buraya seçilerek geldik, atanarak değil. Burada yaşanan bu durum, sadece bizi değil, tüm sivil toplumları ilgilendiriyor. Bir haftadır binamıza yerleşemedik. Evrak teslim etmek isteyenler var. Dilekçe getirenler var. Çalışma grubu kurmak isteyenler var. Ancak bunlara cevap veremiyoruz, çünkü oturacağımız bir bina yok. Binadan ziyade, insanların çalışma grubunu yazacağımız bir karar defterimiz yok. Karar alacak merciğimiz yok. Evet, yürütme kurulu olarak bu kararları şimdilik burada ajandamıza alıp, daha sonra binayı teslim alana kadar oraya geçireceğiz. Böyle düşünüyoruz.

Eğer bu süreç pazartesiye kadar devam ederse, durumu savcılığa taşıyacağız. Böyle düşünüyoruz. Bakın bir haftadır sustuk bekledik. Yakında bizi ararlar dedik. Seçilmiş başkan ve yönetim kurulu varken, belediye iş merkezinde yer vereceklerini ya gazeteciden ya vatandaştan öğreniyoruz. Bu işin muhatabı biziz. Eğer siz bize bir yer tahsis edecekseniz, gelip önce bizi çağıracaksınız. Bakın size burayı tahsis ediyoruz dersiniz. Biz de olur veya olmaz bunu tartışırız, orta bir yol buluruz. Maalesef ne bize haber veren ne bizi bilgilendiren var. Biz de böyle bir karar aldık. Çanakkale Kent Konseyi binasını belediyenin önüne açtık.”

Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı ve Çanakkale Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi İsmet Balkan ise yaptığı açıklamada ;

” Çanakkale Kent Konseyi seçimleri Sivil Toplum Kuruluşlarının rekor katılımı ile yapıldı ve H. Kubilay Fırat başkanlığında, benimde içinde yer aldığım yürütme kurulu büyük bir oy farkı ile kazandı.

Çanakkale Kent Konseyi, kentteki önemli aktörleri bir araya getiren bir platform ve Demokrasi arenasıdır.Başta Sivil Toplum kuruluşları ( Dernekler ), Kamu kurumlarının, Noterler, Sivil toplumun meslek örgütlerinin, Siyasi partilerin ve Muhtarların temsilcileri, kent konseyinde bir araya gelir ve Kent Konseyinden hizmet bekler.

Durum böyleyken, 28.09 Cumartesi gününden bu güne kadar yeni seçilen Başkan ve Yürütme Kurulu olarak sabırla Çanakkale Kent Konseyi binasının açılmasını bekledik. Açılmayınca, başta Genel Sekreter, Çanakkale Belediye yetkililerine ve Belediye Başkanımıza ulaşmaya çalıştık. Ulaşamadığımız gibi kimse geri dönüşte yapmadı. Belediye yetkilileri, yeni seçilen ve bir an önce çalışmaya başlamak isteyen Başkan ve Yürütme Kurulumuza hiç bir bilgi vermeden Çanakkale Kent Konseyi Binasının üzerinde ki tabela niteliğinde ki yazıları Belediye elemanlarına söktürdü.

Sormak istiyorum; Demokrasinin temelini temsil eden Sivil Toplum kuruluşlarının hizmet arenası olan Kent Konseyine böyle bir yaklaşım Çanakkale’ye yakıştı mı? Sivil Toplum Kuruluşlarına mübah görülen, Demokrasi anlayışınız bu mu?Çanakkale’de çözülmesi gereken bir çok sorun varken, birlikte çalışıp çözme yerine, yönetim anlayışı bu mu olmalı? Çanakkale Sivil Toplum Kuruluşlarının tamamını kapsayacak şekilde çalışmalar yaparak, Çanakkaleliye hizmet etmek istiyoruz. Lütfen Çanakkale Kent Konsey Binamızı açın ve çalışmamıza köstek değil destek olun. Çanakkale’ye yakışan bu olur” dedi.

Kentte bu gelişmeler yaşanırken Çanakkale Belediyesi ise sessizliğini koruyor. Bu arada Çanakkale Kent Konseyi yazısı sökülen ve belediyeye ait olan binanın kütüphane yapılacağı iddia ediliyor.