Veteriner Hekimler Birliği, sokak hayvanlarıyla ilgili sorunların sorumluluğunu veteriner hekimlere yüklemenin kabul edilemez olduğunu vurguladı ve darp olaylarını kınadı.

featured

ANKARA-BHA

Son dönemde Gebze, Ümraniye ve Kırklareli’ndeki hayvan barınaklarında yaşanan olayların ardından sokak hayvanlarının korunması konusundaki tartışmalar yeniden gündeme geldi. Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) ve bağlı odalar, bu olaylara dair bir basın açıklaması yaparak, veteriner hekimlere yönelik saldırıları kınadı ve sorumluluğun sadece veteriner hekimlere yüklenemeyeceğini vurguladı.

TVHB’nin açıklamasında, Türkiye’de yaklaşık 4 milyon sokak hayvanı bulunduğu ve 105 bin kapasiteli 322 geçici bakımevinin olduğu belirtilerek, 5199 sayılı kanunun yerine getirilen 7527 sayılı yasanın mevcut sorunlara çözüm getirmediği, aksine yeni sorunlara yol açtığı ifade edildi. “Yakala-kısırlaştır-tut” uygulamasının sokak hayvanlarının refahını olumsuz etkilediği ve barınakların doluluk oranlarının kapasite sorunlarına yol açtığına dikkat çekildi.

Veteriner hekimlere yönelik saldırıların kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, “Donanımı ve altyapısı yetersiz koşullarda hayvan refahı için fedakarca çalışan veteriner hekimlere yönelik saldırılar hayvan sağlığı hizmetine engel teşkil etmektedir” denildi. Devam eden saldırıların veteriner hekimlerin iş bırakmasına yol açabileceği ve hukuki yollara başvurulacağı da ifade edildi.

TVHB, yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili yasal sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini ve kısırlaştırma çalışmalarının hızlandırılması için destek sağlanması çağrısında bulundu. Sokak hayvanları sorununun bütüncül ve sürdürülebilir çözümlerle ele alınmasının önemine vurgu yapıldı.

Son olarak, veteriner hekimlere yönelik mesleki rencide edici yaklaşımlar ve hedef gösterilmenin kabul edilemez olduğu belirtilerek, yasanın bilimsel ve etik bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Veteriner Hekimler: “Darp Ederek Hayvanları Koruyamazsınız”