Küba genelinde geçen gün başlayan elektrik kesintileri, ikinci gününde de sürerken, yetkililer milyonlarca kişinin karanlıkta kaldığı ülkedeki krizi aşmak için yoğun çaba harcıyor.

featured

ANKARA-BHA

Ülkedeki enerji santrallerinde meydana gelen arızaların iki gündür tam olarak giderilememesi nedeniyle milyonlarca kişi hala elektriksiz kalmaya devam ediyor. Yerel basında çıkan haberlere göre, yetkililer, başta başkent Havana olmak üzere bazı bölgelere elektrik verilmeye başlandığını duyurdu. Ancak, ülkenin yaklaşık yüzde 80’ine hala elektrik ulaştırılamıyor ve bazı kentlerde 30 saatten fazla süredir kesintiler devam ediyor.

Devlet hizmetleri durdu, ekonomi felç oldu

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel’in başkanlığında toplanan enerji sektörü yetkilileri, elektrik kesintilerini çözmek için çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Canel, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, elektrik kesintisinin giderilene kadar çalışmaların durmaksızın devam edeceğini belirtti.

Kriz nedenleri ve geçmişten gelen sorunlar

Küba’da enerji santrallerinde yaşanan arızaların sıkça yaşandığı ve bu durumun 40 yıl önce Sovyetler Birliği tarafından inşa edilen santrallerin yetersiz bakımıyla ilgili olduğu ifade ediliyor. Enerji ve Maden Bakanlığına göre, ülke yılda 8 milyon ton yakıt tüketiyor ve bunun yalnızca 3 milyon tonu iç üretimden sağlanabiliyor. Küba, ekonomik ambargolar nedeniyle enerji ihtiyacının büyük kısmını Venezuela, Rusya ve Meksika’dan tedarik etmekte.

Küba’da elektrik kesintileri ikinci gününde devam ediyor