Raporda, İsrail’in, ateşkesi ancak Hizbullah'ın silahsızlandırılmasının aktif bir şekilde sağlanması durumunda değerlendireceği ve olası bir ateşkes anlaşması kapsamında Lübnan hava sahasına sınırsız erişim isteyeceği belirtildi. Bu talepler, İsrail’in bölgedeki güvenlik kaygılarını gidermek ve askeri hareket kabiliyetini artırmak amacı taşıyor.

featured

ANKARA-BHA

İsrail ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanmasını talep ediyor. Bu karar, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve Mavi Hat ile Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyor. Karara göre, bu bölgede yalnızca Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’nün (UNIFIL) askeri varlığına izin veriliyor.

Ancak, isimsiz bir ABD’li yetkili, Axios’a yaptığı açıklamada, İsrail’in taleplerinin Lübnan’ın egemenliğini ciddi şekilde zedeleyeceği gerekçesiyle, Lübnan ve uluslararası toplum tarafından kabul edilme olasılığının düşük olduğunu vurguladı.

Hizbullah’ın Güney Lübnan’daki etkisi

2000 yılından bu yana Litani Nehri ve İsrail-Lübnan sınırı arasındaki bölgede Hizbullah’ın güçlü askeri varlığı devam ediyor. İsrail’in talepleri, Hizbullah’ın bölgedeki askeri gücünü ortadan kaldırarak güvenliğini artırmayı ve Lübnan üzerindeki askeri üstünlüğünü pekiştirmeyi amaçlıyor.

İsrail’in Lübnan’da Ateşkes koşulları: Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve hava sahası kontrolü