İngiltere merkezli yatırım bankası HSBC, Türkiye ekonomisi hakkında yeni bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'nin makroekonomik uyum sürecinin devam ettiği ancak enflasyonun hala yüksek seviyelerde olduğu ve kalıcı hale gelme riskinin bulunduğu belirtildi. Bu durumun, faiz indirimlerinin 2025 yılına kadar ertelenebileceği öngörüsüne yol açtığı ifade edildi.

featured

ANKARA-BHA

HSBC Global Research tarafından hazırlanan “Yeniden dengelenme hikayesinde sırada ne var?” başlıklı raporda, Türkiye ekonomisinin genel olarak uyum sürecinin sürdüğü vurgulanırken, enflasyonda rahatlama için daha fazla zamana ihtiyaç olduğu kaydedildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ihtiyatlı politika duruşunu sürdürmesi gerektiği, “Gevşemenin ancak gelecek yıl rahat bir şekilde başlayabileceğine inanıyoruz” denildi.

Enflasyon kalıcı hale gelebilir

Raporda, Türkiye’nin makroekonomik uyum sürecinin üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, yeniden dengelenme ile ilişkili risklerin devam ettiğine dikkat çekildi. Enflasyonun uzun süre yüksek kalması durumunda kalıcı hale gelme olasılığının arttığı belirtildi. Eylül ayında enflasyonun yeniden yükselişe geçtiği ifade edilirken, faiz indirimlerinin ancak önümüzdeki yıl mümkün olabileceği öngörüldü.

Orta vadeli programda (OVP) 2025 yılı için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 1,7’si oranında mali konsolidasyon hedefi belirlendi. Vergi gelirlerinde beklenen artışın yanı sıra bazı aşağı yönlü risklerin de bulunduğu açıklandı. Dış cephede cari açığın daraldığı, sermaye girişlerinin hızlandığı ve Merkez Bankası’nın rezervlerini artırdığına dikkat çekilen raporda, Türkiye’nin fonlama risklerinin önemli ölçüde azaldığı ancak küresel belirsizliklerin devam ettiği vurgulandı.

HSBC’den Türkiye Ekonomisi Raporu “Enflasyon kalıcı hale gelebilir”