ANKARA-BHA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Açık Radyo’nun yayın lisansının iptaliyle ilgili kamuoyunda yer alan iddialara yanıt verdi. Şahin, Üst Kurulun kanunların kendisine verdiği yetki çerçevesinde hareket ettiğini belirterek, Açık Radyo hakkında yapılan bazı açıklamaların yanlı ve hatalı olduğunu vurguladı.

Açıklamasında, Açık Radyo’nun 1915 olayları için “soykırım” ve “katliam” ifadelerini kullandığını ve program moderatörünün bu ifadeleri düzeltmediğini belirten Şahin, bu tür ifadelerin tarihi gerçeklerle bağdaşmadığını ifade etti. RTÜK’ün, bu yayınlar nedeniyle Açık Radyo’ya en üst seviyede idari para cezası ve beş kez program durdurma yaptırımı uyguladığını, ancak Açık Radyo’nun bu cezai yaptırımları uygulamadan yayınına devam ettiğinin tespit edildiğini aktardı.

Şahin, 6112 sayılı Kanun’un 32. maddesinin beşinci fıkrasına dikkat çekerek, bu hüküm gereğince Üst Kurulun böyle durumlarda lisans iptali kararı vermek zorunda olduğunu vurguladı. Şahin, “Kanun koyucu, bu durumda Üst Kurula herhangi bir takdir hakkı tanımamıştır.” dedi. Ayrıca, Açık Radyo’nun bu kararı Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıma hakkının bulunduğunu belirten Şahin, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.