Betül Yılmaz/AMASYA-BHA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Amasya Üniversitesi’nde düzenlenen programda gençlerle buluştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Amasya Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte gençlerle bir araya gelerek Türkiye’nin havacılık ve uzay alanındaki hedeflerini, tarihini ve vizyonunu anlattı. Bakan Kacır, “Teknofest kuşağı Türk gençleri bizim için çok kıymetli. Milli teknoloji hamlesinin özneleri sizlersiniz” diyerek gençlere olan inancını ve desteğini vurguladı.

“Teknofest Kuşağı Tarih Yazıyor”

Türkiye’nin 2018’den bu yana düzenlediği Teknofest etkinlikleriyle dünyanın en büyük teknoloji festivallerine imza attığını belirten Kacır, şunları söyledi:
“Yüz binlerce, milyonlarca gencimizle birlikte Teknofest’lerde adeta tarih yazıyoruz. Türk gençleri önlerindeki engeller kaldırıldığında ve destek gördüklerinde dünyanın en iyi işlerine imza atabiliyorlar. Tam bağımsız Türkiye iddiasını Türk gençliğinin ellerinde yükseltiyoruz.”

“Geçmişten Günümüze Havacılık Hayalleri”

Bakan Kacır, Türkiye’nin havacılık alanındaki tarihi hakkında bilgi verirken, 20. yüzyılda kaçırılan fırsatlara değindi. Nuri Demirağ’ın havacılık hayallerine dikkat çeken Kacır, 1940’larda Etimesgut’ta kurulan uçak fabrikasının kapatılmasını “Marshall yardımlarının Türkiye’ye dayattığı sınırlar” olarak nitelendirdi. Kacır, bu dönemde Türkiye’nin uçak üretiminde önü kesildiğini ancak bugün gençlerin başarısıyla havacılıkta büyük bir atılım gerçekleştirildiğini söyledi.

“Milli Uzay Programı ve Ay Misyonu”

Türkiye’nin uzay hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunan Kacır, milli uzay aracıyla Ay’a ulaşma hedefini şu sözlerle dile getirdi:
“Cumhuriyetimizin 100. yılında milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı uzaya gönderdik. Şimdi ise milli hibrit roket motorumuzu uzayda ateşlediğimiz ve kendi geliştirdiğimiz uzay aracıyla Ay’a eriştiğimiz Ay misyonunu hayata geçireceğiz. Bu başarı Türk gençlerinin gayretiyle gerçekleşecek.”

“Türkiye’nin İlk Astronotu: Alper Gezeravcı”

Türkiye’nin uzaydaki adımlarının önemli bir parçası olan ilk astronot Alper Gezeravcı’nın 2024’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildiğini hatırlatan Kacır, bu görevin Türk bilim dünyasına katkıları kadar gençlere kazandırdığı özgüven açısından da tarihi olduğunu belirtti.

“Gençlerimizle Yeni Hikayeler Yazacağız”

Konuşmasında gençlere ilham veren mesajlar veren Kacır, şöyle devam etti:
“Biz istiyoruz ki hayalleriniz ufkun ötesine geçsin. Hayallerinize sınır koymayın. Bizlerin birinci görevi sizin önünüzü açmak ve yanınızda olmak. Türk gençliği dünyayı değiştirecek başarılara imza atmaya devam edecek.” diye konuştu.

Programda öğrencilerle Türkiye’nin uzay faaliyetlerine ilişkin bilgiler paylaşan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da, “Biz kendi etrafında ve Dünya’nın etrafında turlamaya devam eden Ay’da spesifik bir noktaya Dünya’dan erişerek sert iniş yapacak bir roket üzerinde çalışıyoruz. Bunu şu ana kadar yapabilen sadece 6 ülke var. Sonuncusu da Çin oldu.” 2026-2028 yılları arasında planlanan bir proje üzerinde de çalışıldığını aktaran Gezeravcı, “İkinci bir fırlatmayla bu kez Ay üzerine bir bilimsel üniteyi indirip, orada araştırma yapmaya başlamayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.