ANKARA-BHA

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Atılım Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen “11. N-Etkinliği”ne konuşmacı olarak katıldı. Başkan Ardıç’ı üniversiteye gelişinde Rektör Prof. Dr. Serkan Eryılmaz karşıladı.  Mühendislik Fakültesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılser Devrim, Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Turan Erman Erkan, Endüstri Mühendisliği Öğrenci Topluluğu Başkanı Candan Özen Gültekin ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmasında iş hayatındaki deneyimlerini aktaran ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Ankara Sanayi Odası olarak bizim hedefimiz, ülkemizin başkentini sanayi ve teknolojinin de başkenti yapmak” dedi.

“ÜRETMEKTEN HİÇ VAZGEÇMEDİK”

ASO’nun 18 Kasım 1963’te 11 grupta 259 sanayici ile kurulduğunu dile getiren Başkan Ardıç, “Ankara Sanayi Odasının kuruluşundan bu yana geçen 60 yılı aşkın sürede, çok zorluklar yaşadık, ama kuruluş ilkelerimizden ve değerlerimizden hiç taviz vermedik. Üretmekten hiç vazgeçmedik; sadece Ankara’mızın değil, ülkemizin gelişmesine de katkıda bulunma misyonumuzdan ödün vermedik” İfadelerini kullandı.

MİSYONUMUZ SANAYİCİLERİMİZLE DEVLETİN ÜST MAKAMLARI ARASINDA KÖPRÜ KURMAK

Odanın bugün 40 meslek komitesiyle 10 bin üyesine hizmet verdiğini belirten Başkan Ardıç, ASO yönetimi olarak en önemli misyonlarından birisinin sanayicilerin sorun, talep, öneri ve beklentilerini dinlemek, bunları devletin en üst makamlarına iletmek olduğunu anlatan Başkan Ardıç, “Yani sanayicilerimizle devletin üst makamları arasında köprü kurmak; kamuoyu oluşturarak sorunlarımızın çözümüne, taleplerimizin karşılanmasına katkı sağlamak” dedi.

Genç ve kadın girişimcileri teşvik edecek, cesaretlendirecek pek çok faaliyetler yürüttüklerini dile getiren Ardıç, bir ülkenin kalkınması için kadınların da mutlaka iş hayatının içinde olmaları gerektiğini vurguladı.

Küresel ekonominin dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik ekseninde hızla dönüştüğü bir dönemin yaşandığının altını çizen Ardıç, şunları söyledi:

“Kalkınma hedeflerimize ulaşabilmek için sadece üretimimizi ve ihracatımızı artırmanın tek başına yeterli olmadığını biliyoruz. Verimliliğimizi ve yüksek teknolojili ürün ihracatımızı da artırmak zorundayız. Ülke olarak hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmek. Eğer bu hedefi gerçekleştirmek istiyorsak, mutlaka uluslararası düzeyde rekabet edebilecek marka firmalar yaratmamız gerekiyor. Tabii ki kolay değil, daha gidecek çok yolumuz var ama bu yolun taşlarının da doğru döşenmiş olması gerekiyor. Kilit taşı ise eğitim.” 

“BEŞERİ SERMAYEMİZİ VERİMLİ KULLANAMIYORUZ”

Hiçbir akademik başarı vadetmeyen pek çok gencin bir şekilde Anadolu’daki bir üniversitenin bir bölümünden mezun olduğunu ve işsizler ordusuna katıldığını vurgulayan Ardıç, “Gençlerimiz kabiliyeti ve potansiyeli olmayan bir mesleğe yöneldiği için hem başarısız hem de mutsuz oluyor. Yani kalkınmanın en önemli itici gücü olan beşeri sermayemizi verimli kullanamıyoruz. Yapmamız gereken, akademik başarı vaat etmeyen öğrenciyi, mesleki eğitime yönlendirmek olmalıdır. Kabiliyetine göre bir mesleki eğitim alırsa, gelecekte çok başarılı bir usta olabilir. Girişimcilik potansiyeli de varsa, kendi işletmesini kurup, büyütebilir” dedi.

BAŞARININ TEMELİ SABIR, AZİM VE SÜREKLİ ÖĞRENME ARZUSU

Gençlere değişime açık olmaları ve yenilikleri iyi takip etmeleri tavsiyesinde bulunan Ardıç, şöyle devam etti:

“Yeter ki cesur olun, iş hayatına atılmaktan, makul ölçülerde risk almaktan korkmayın. Girişimci olmayı planladığınız sektörde iş gücü olarak mutlaka kendi emeğinizi de koyun. Herkesin düşündüğünden farklı düşünmeye çalışın, yani mutlaka bir fark yaratın. Güvenilir olun. Sosyal sermayenizi güven ilişkisi üzerinden kurun. Hiçbir zorluk sizi yıldıramasın. İş dünyasında birçok zorlukla karşılaştım. Başlangıçta işler beklediğim gibi gitmedi, başarısızlıklarım oldu. Ama her seferinde yeniden kalktım. Çünkü şunu fark ettim; başarısızlıklar, aslında birer fırsattır. Her hata, doğru yolda daha sağlam adımlar atmamızı sağlar. Kendinize inanın, her zaman yeniden başlamak için bir fırsat olduğunu unutmayın. Başarının temeli, her şeyden önce sabır, azim ve sürekli öğrenme arzusudur.”

Cumhuriyet değerlerinin önemine de dikkat çeken Başkan Ardıç, “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda, onun gösterdiği medeniyet yolundan ayrılmadığımız sürece hem kendi istikbalimiz hem de ülkemizin geleceği çok daha parlak olacaktır” ifadelerini kullandı.

Başkan Ardıç, konuşmasını, “Sevgili gençler; sizler geleceğimizsiniz, en büyük zenginliğimizsiniz ve hepiniz çok kıymetlisiniz” sözleriyle tamamladı.