ANKARA-BHA

Ankara Kent Konseyi’nin (AKK) Cumhuriyet’in 101. yılında Ankara'nın kültür ve sanat aksına yeni bir vizyon kazandırmak, şehrin kültürel kimliğini daha da güçlendirmek amacıyla AKK Kültür Sanat Meclisinin düzenlediği “AKS 101 Çalıştayı” ilk gününde Kent Konseyi üyeleri, akademisyenler, sanatçılar, bürokratlar ve Ankaralı sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü.   

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) de desteğiyle AKK Kültür Sanat Meclisi tarafından organize edilen “AKS 101 Çalıştayı”nın açılış konuşmalarını; AKK Kültür Sanat Çalışma Grubu Eski Dönem Sözcüsü Mehlika Gider, AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ABB Başkanı Mansur Yavaş, AKK Kültür Sanat Meclisi Başkanı Alper Kaya ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi yaptı.

“Pandemi de evlerimize kapandık ama içimize kapanmadık"

Açılış konuşmalarında AKK Kültür Sanat Çalışma Grubu Eski Dönem Sözcüsü Mehlika Gider, AKK Kültür Sanat Çalışma Grubu çalışmaları hakkında bilgi verirken, sektörün pandemi döneminde önemli ölçüde olumsuz etkilendiğine vurgu yaparak, “Pandemi de evlerimize kapandık ama içimize kapanmadık, dijital sanatları moral motivasyon kaynağı saydık, sokak sanatlarına önem verdik, sermayeyi sanatın önüne geçirmedik, 2019 yılından bugüne kadar çağrımıza karşılık veren ve bize güzel bir Ankara yolculuğu yaşatan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’a teşekkür ediyoruz” dedi.

Akk

"Bir kentin başarılı olması için o kentte yaşayan tüm paydaşları sürece dâhil etmek gerekir"

Çalıştayın açılışında konuşan ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara’nın gelişimi için şehrin tüm dinamiklerinin bir araya gelmesi gerektiğini belirtti. Belediye yönetiminde katılımcı bir anlayışı benimsediklerini ifade eden Yavaş, “Ankara’yı dünya başkentlerine yaraşır bir hale getirmek, Mustafa Kemal Atatürk’e olan borcumuzdur. Bir kentin başarılı olması için o kentte yaşayan tüm paydaşları sürece dâhil etmek gerekir. Bu anlayışla hareket ediyoruz” diye konuştu.

"Ankara'da kültürel etkinlikler, film ve dizilerle tanıtılmalı"

Yavaş, kültür ve sanatın ekonomi üzerindeki etkilerine de dikkat çekti. “Asmalı Konak dizisi sayesinde Nevşehir’e binlerce insan gitti. Ankara da kültürel etkinlikler, film ve dizilerle tanıtılmalı. Böylece şehrimize ekonomik katkı sağlanacak ve Ankara dünya çapında bilinir hale gelecek” ifadelerini kullandı.

"Ankara’da sanatın estetik dokusunu koruyarak şehri planlıyoruz"

Avrupa’daki şehirlerden örnekler veren Yavaş, estetik ve sanatla büyüyen kentlerin daha yaşanabilir hale geldiğini vurguladı. “St. Petersburg’da gökdelenlerin kent merkezine yapılmadığını görüyoruz. Biz de Ankara’da sanatın estetik dokusunu koruyarak şehri planlıyoruz” dedi.

Yavaş, Ulus Tarihi Kent Merkezi’ni canlandırma projelerine büyük kaynak ayırdıklarını belirterek, “Ulus’un eski görkemli günlerine dönmesi bizim boynumuzun borcudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün yakından takip ettiği Gençlik Parkı gibi mekânlar, kentin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır” dedi.

"Atatürk’ün dediği gibi; Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur"

Ankara’da yapılan kültür-sanat yatırımlarından bahseden Yavaş, tiyatro festivalleri, müzikseverlere özel kayıt stüdyoları ve konservatuar hazırlık kursları gibi projelere dikkat çekti. Ayrıca Avrupa Yaratıcı Kentler Ağı’na başvurduklarını belirtti.

Yavaş, konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur” sözüyle bitirdi. Ankara’nın kültür ve sanat merkezi olması için çalışacaklarını vurgulayan Yavaş, katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür etti.

2-6

"AKK kentin tüm insanlarını bir şarkı, türkü gibi dinledi, yöneticilere mesajlarını bir şiir gibi söyledi"

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “AKS 101 Çalıştayı” ile kentte kültür ve sanat aksının farklı bir boyuta ulaşarak ekonomiden turizme kadar birçok alanı da olumlu etkileyebileceğini vurguladı. Ankara Kent Konseyi’nin Ankara’nın en anlamlı özeti olduğunu ve kenti bir kitap gibi okuduklarının altını çizen Yılmaz, “Kitaplar, birileri onları okudukça, şarkılar türküler, birileri onları dinledikçe, şiirler, birileri onları söyledikçe, filmler, birileri onları izledikçe, resimler ise birileri onlara baktıkça, anlam yükledikçe var olur. Ankara Kent Konseyi de kentin tüm insanlarını bir şarkı, türkü gibi dinledi, yöneticilere mesajlarını bir şiir gibi söyledi. Ankara Kent Konseyi bu yolculuğu ile başkent Ankara’nın en anlamlı özeti olmuştur” ifadelerini kullandı.

"Ankara Kalesi, bugünkü haliyle başlı başına bir film platosudur"

UNESCO listesinde yer alan Ankara’nın Beypazarı ilçesindeki kültürel mirasın, Mansur Yavaş’ın Beypazarı Belediye Başkanı olduğu dönemde dünya çapında fark yarattığını belirten Yılmaz, “Bu kenti platoya çevirmemiz lazım. Örneğin Ankara Kalesi, bugünkü haliyle başlı başına bir film platosudur. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş, Belediye Kanunu’nda yazmasa bile yaşayan kültür ile beraber o kente milyonlarca kişinin getirilebileceğini Beypazarı ilçesine döneminde verdiği örnek hizmetleri ile bizlere gösterdi” dedi.

AKK Başkanı Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti:

’Anka kuşu’ hikâyesini yaşayarak küllerinden doğan ve Başkent apoletini takan kaç kent vardır? Kültür ve sanat, Ankara’nın göbek adıdır. Ankara yani Başkent Ankara’mız, tarihi geçmişiyle hele hele büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu kente ilk adımını attığı 27 Aralık 1919’dan başlayıp, tarihi Ankara Garı’ndan son kez uğurlandığı 26 Mayıs 1938’e kadarki süreçle, bir daha hiç kimsenin yazamayacağı değerde bir senaryoya sahiptir. ‘AKS 101’, Başkent’te kültür ve sanatın lokomotifi olsun, ekleyeceğimiz her yeni vagonla kültür ve sanat yolcuğumuz, Başkenti taçlandıracak, her bir sanatçının ödül almak için iç geçireceği önemli bir Kültür Sanat Festivali’ne dönüşsün ve kültüre dair en duyarlı bu kent yeniden markalansın istiyoruz. AKS 101 kararını başta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız ile bütün ilçe belediyelerimizle de paylaşacağımızı buradan arz ediyoruz.” 

"Ankara‘yı sadece Türkiye’de değil, dünya çapında bir kültür sanat Başkent’i yapmayı hedeflemeliyiz"

“AKS 101 Çalıştayı” ile kente, kültür ve sanat alanında yeni bir vizyon katabilmek amacıyla bu yolculuğa çıktıklarını ifade eden AKK Kültür Sanat Meclisi Başkanı Alper Kaya, “Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi olarak sanatla yoğrulmuş bir toplum için bu vizyonun ışığında ‘AKS 101 Çalıştayı’ ile bu yolculuğa ilk adımı atıyoruz. Cumhuriyetimizin 101’inci yılında 101 maddelik bir manifesto yayınlamak istediğimiz için bu çalıştayın ismini ‘AKS 101’ koyduk. Ocak ayı içerisinde ise 101 maddelik AKS 101 manifestosunu yayınlamayı planlamaktayız. 2026 yılının ilk haftasında AKS 102 Çalıştayı’nı yapıp bu sene 101 maddemizden kaçını hayata geçirebildiğimizi sorgulayacağız. Ankara‘yı sadece Türkiye’de değil, dünya çapında bir kültür sanat Başkent’i yapmayı hedeflemeliyiz. Bizi bu hedefe ulaştıracak birçok kültürel yapı taşına zaten sahibiz” dedi.

"Ankara‘yı dünya çapında bir kültür sanat merkezi haline getirmenin hepimizin ortak hedefi olduğunu düşünüyorum"

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi de Ankaralıların sanata ve sanatçıya olan ilgisine değinerek, “Örneğin Kültür Yolu Festivali, sanatın ve kültürün yayıldığı ve toplumun birleştiğini gösteren en güçlü vizyon projelerinden biridir. Ankara Kent Konseyi’nin ‘AKS 101 Çalıştayı’ndan çıkan sonuçlarının da yalnız Ankara için değil, diğer şehirler için de ilham verici olacağına yürekten inanıyorum. Ankara‘yı dünya çapında bir kültür sanat merkezi haline getirmenin hepimizin ortak hedefi olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

 Ankara ortak akıl çatısı altında buluştuğu paydaşlarıyla kültür ve sanatın başkenti olacak

“AKS 101 Çalıştayı”nın programında sinema, tiyatro, müzik, edebiyat, plastik sanatlar, kültürel diplomasi, kültürel miras, müzecilik, sahne sanatları ve dans gibi birçok başlık altında sanatın ve kültürün farklı alanları masaya yatırıldı. Prof. Dr. Serdar Öztürk moderatörlüğünde “Sinema Sektörü İstanbul’da Abi Yaa!” konulu Sinema Oturumu, Baha Yılmaz moderatörlüğünde “Ankara’dan Gidememek” konulu Edebiyat Oturumu, Mehlika Gider moderatörlüğünde “Diplomaside Geçerli Vize: Kültürel Pasaport” konulu Kültürel Diplomasi Oturumu, Meral Öztürk moderatörlüğünde “Ankara Modern Sanat: 404 Not Found” konulu Plastik Sanatlar Oturumu da katılımcılar ve sanatseverler tarafından ilgiyle takip edildi.

“AKS 101” çalıştayının ilk gün kapanışında ise, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’in katılımlarıyla, “KREKS Belleğin Sonsuz Dönüşümü Sergisi” adlı dijital sergi de Başkentli sanatseverlerle buluştu.

“AKS 101” çalıştayının bugün gerçekleşecek ikinci gün etkinliğinde ise, Müzik, Tiyatro, Engelsiz Sanat, Sahne Sanatları ve Kültürel Miras oturumları ilçe belediye başkanlarının katılım sağlayacağı Yerel Yönetimler oturumları yer alacak.