ANKARA-BHA

İzmir'in Bergama ilçesindeki Ateş Wind Power 500. Jeneratör Teslim Töreni'ne katılan Kacır, küresel stratejilerin yeniden şekillendiği bir dönemde, ülkelerin çevre odaklı emisyon hedeflerinin enerji üretiminde köklü değişikliklere yol açtığını belirtti.

Kacır, Türkiye'nin elektrik kurulu gücünde yenilenebilir enerjinin payının yüzde 58’e çıktığını ve 2035 yılı itibarıyla güneş ve rüzgar enerjisindeki kurulu güçlerini 4 katına çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Yenilenebilir enerjiye yatırımlar artıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, geçen yıl dünya genelinde yapılan 3 trilyon dolarlık enerji yatırımının 2 trilyon dolarının yenilenebilir enerjiye yapıldığını ifade etti. Türkiye'nin rüzgar enerjisi sektöründeki başarısını anlatan Kacır, şu açıklamalarda bulundu:

"2012 yılından itibaren rüzgar enerjisi santrali yatırımlarına 448 teşvik belgesi verdik. 411 milyar liranın üzerinde yatırımın önünü açtık. Türbin kulesi, makine ve bağlantı ekipmanı üretimi için 68 teşvik belgesi düzenleyerek 11,3 milyar liralık yatırımı harekete geçirdik. Ayrıca, TÜBİTAK destek programları çerçevesinde rüzgar enerjisi teknolojileri alanında 150 projeye 1,3 milyar lira destek sağladık."

Rüzgar enerjisinde yerli üretim güçleniyor

2002 yılında üretilen ilk yerli kanatla başlayan Türkiye'nin rüzgar enerjisi serüveni, güçlü AR-GE altyapısı sayesinde kule, kanat ve jeneratör gibi ana türbin bileşenlerinin yerli üretimini mümkün kıldı. Bakan Kacır, sektörün yıllık 2,5 milyar avro ciroya ulaştığını ve 20 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağladığını belirtti. Ayrıca, rüzgar enerjisi sektörünün 50'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

HIT-30 yüksek teknoloji yatırım programı ile yeni hedefler

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği HIT-30-Yüksek Teknoloji Yatırım Programı hakkında da bilgi verdi. Kacır, bu programla Türkiye'nin yüksek teknoloji ve katma değerli üretim alanında küresel bir üs haline geleceğini belirtti.

Programın 1,7 milyar dolar tutarında nitelikli yatırımlara destek sağlayacağını kaydeden Kacır, "Hedefimiz, Türkiye’den küresel rekabet gücüne sahip, en az bir orijinal ekipman üreticisi çıkarmaktır" dedi.

İzmir, rüzgar sanayisinde stratejik avantajlar sunuyor

İzmir’in güçlü lojistik bağlantıları ve sanayi altyapısı sayesinde rüzgar enerjisi yatırımlarına ev sahipliği yapmaya devam ettiğini vurgulayan Bakan Kacır, İzmir'deki Ateş Wind Power’ın sektöre öncülük eden firmalardan biri olduğunu belirtti. Ateş Wind Power, 3 üretim tesisinde 950 kişiye istihdam sağlıyor ve ülkenin ilk direct-drive teknolojisine sahip jeneratörünü üretiyor.

Çandarlı Limanı’nın katkısı

Kacır, Çandarlı Limanı'nın devreye girmesiyle Kuzeybatı Ege'deki üretim ekosisteminin lojistik ihtiyaçlarının önemli ölçüde karşılanacağını sözlerine ekledi.