ANKARA-BHA

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi'nde Kınalıada'da gözlemlenen müsilajın genç evrelerde olduğunu belirtti. Gazioğlu, müsilaj artışının birkaç haftadır tespit edildiğini ifade ederek, kısa vadede müsilajın tamamen ortadan kalkmasının mümkün olmadığını öngördü.

Genç evrelerde müsilaj

Gazioğlu, müsilajın evre evre geliştiğine dikkat çekerek, "Bu tür hadiseler, durağan koylar, körfezler ve limanlarda sıkça yaşanabiliyor. Kınalıada da bu tür olayların görüldüğü bir bölge. Müsilajın yüzeydeki oluşumları kısa vadede kalıcı olmayacak, ancak dalgalanma, sıcaklık değişimleri, akıntılar ve rüzgar gibi faktörler nedeniyle tekrarlanabilir," dedi.

Prof. Dr. Gazioğlu, Marmara Denizi'ndeki müsilaj olaylarının sebeplerinin araştırılması gerektiğini vurgularken, mühendislik çözümleri ile su kütlesinin yenilenmesinin geçici çözüm sunabileceğini belirtti.

Kirlilik ve müsilaj artışı

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay ise, Marmara Denizi'nde birkaç haftadır artan müsilajın su yüzeyinde gözlemlendiğini belirtti. Albay, "Yüksek organik yük, durağan su kütlesi ve sıcaklık gibi faktörler, müsilajın artışını tetikliyor. Kısa vadede ortadan kalkması mümkün görünmüyor," dedi.

Müsilajın süregeldiği çevresel sorunlar

Prof. Dr. Albay, Marmara Denizi'ne nüfus yoğunluğu ve insan kaynaklı kirliliğin baskı yarattığını, deniz yaşamının önemli parametrelerinden olan çözünmüş oksijen seviyelerinin uzun yıllardır kritik seviyelerin altında olduğunu aktardı. Atıkların denize kontrollü şekilde verilmemesi nedeniyle gelecekte müsilaj artışlarının devam edeceği tahmin ediliyor.

Sürdürülebilirlik için hareket zamanı

Marmara Denizi'nin sürdürülebilirliğini sağlamak için bir yol haritasının oluşturulması gerektiğini ifade eden Albay, çevre illerle birlikte bu denizin rehabilitasyonu için bir plan yapılmasının önemine dikkat çekti. "Marmara Denizi'nin su kalitesinin iyileştirilmesi, sadece müsilajın önüne geçilmesine değil, deniz canlılarının çeşitliliğinin artmasına da yardımcı olacaktır," diye konuştu.

Albay, Marmara Denizi'nin korunması için halkın da denizle barışarak bu süreçte etkin bir rol oynaması gerektiğini sözlerine ekledi.