ANKARA-BHA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirası olan deniz fenerlerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, "42’si tarihi olmak üzere, ülkemizin dört bir yanında bulunan 488 deniz feneri, belirlenen program kapsamında restore ediliyor." dedi.
Tarihi fenerler yenileniyor
Bakan Uraloğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, denizcilerin seyir güvenliğini sağlayan ve kültürel miras açısından büyük öneme sahip deniz fenerlerinin güçlendirme ve yenileme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Bu kapsamda, Şile Deniz Feneri’nin restorasyonunun 2022’de tamamlandığını hatırlatan Uraloğlu, ardından Anadolu Feneri’nin bakım ve onarım çalışmalarının hızla bitirilerek hizmete açıldığını ifade etti. Nisan 2022’de ise Yalova’daki tarihi Dilburnu Feneri’nin restorasyonunun tamamlandığını aktaran Uraloğlu, "Büyük bir titizlikle yürütülen çalışmalar kapsamında tarihi Rumeli Feneri’nde restorasyon sürecinde son aşamaya gelindi. Ayrıca 2022’de 89 betonarme fenerin bakım, onarım ve tadilat işlemleri tamamlanırken, ekonomik ömrünü dolduran 21 fener 2023’te yenilendi" dedi.
Bakan Uraloğlu, Kuşadası’ndaki tarihi Bayrak Adası Feneri ile İskenderun’daki tarihi Akıncı Burnu Feneri için hazırlanan restorasyon projelerinin tamamlandığını ve uygulama sürecinin devam ettiğini söyledi.
Kerempe Deniz Feneri yeniden hizmete açıldı
Restorasyonu tamamlanan tarihi Kerempe Deniz Feneri’nin denizcilerin hizmetine sunulduğunu belirten Uraloğlu, fenerin Karadeniz sahillerinde seyreden gemilere rehberlik etmek amacıyla 1884 yılında inşa edildiğini ve rota feneri özelliği taşıdığını ifade etti.
Kastamonu’nun Cide ilçesi Aydıncık köyü sınırları içerisinde bulunan Kerempe Deniz Feneri hakkında bilgi veren Uraloğlu, "Fenerin yerden yüksekliği 8 metre, deniz seviyesinden yüksekliği 82 metre ve ışık görüş mesafesi 20 mildir. Aynı parselde yer alan sis düdük binası ise 1934 yılında inşa edilmiştir. Her iki yapı da günümüze sağlam bir şekilde ulaşmış olup, 2017’de Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projeleri doğrultusunda 2024’te tamamlanarak yeniden kullanıma açılmıştır" diye konuştu.
Restorasyon çalışmaları öncesinde fener, gardiyan binası ve sis düdük binasının yapısal elemanları üzerinde malzeme analizlerinin gerçekleştirildiğini belirten Uraloğlu, fenerin arkeometrik açıdan incelenerek belgelendiğini kaydetti.
Uraloğlu, "Fener ve sis düdük binası, özgün mimarisi ve yapı elemanları korunarak restore edildi. Yapı, çevre düzenleme projesiyle birlikte restitüsyon çalışmaları baz alınarak teraslamalarla güvence altına alındı. Çevresinde ziyaretçilerin kullanabileceği ve yapının manzarasının algılanmasına olanak tanıyacak şekilde bir gezi rotası oluşturuldu. Restorasyon sayesinde denizcilik tarihine ışık tutan bu önemli yapı, aslına uygun şekilde korunarak gelecek nesillere aktarılmıştır" ifadelerini kullandı.